10 %-kal csökkent az MP3 felhasználók száma

Kiss Ádám Zoltán, 2004. október 18. 12:08
Miután évekig a digitális zenehallgatás egyeduralkodója volt, kezdi elveszíteni lendületét az MP3 formátum. A rivális Apple és Microsoft fájltípusok előretörése miatt ma már 10 százalékkal kevesebben használják az MP3-at, mint egy évvel ezelőtt.
A felhasználók merevlemezén tárolt fájlok körében végzett felmérésekre szakosodott NPD Group adatai szerint a közkedvelt MP3 formátum népszerűsége hónapról hónapra tendenciaszerűen csökken, így a tavalyi 82 százalékról idén 72 százalékra csúszott vissza. A 40 ezer felhasználó merevlemezén végzett adatgyűjtés alapján az NPD úgy találta, hogy a változás nagy nyertesei a Microsoft és az Apple, a minkét cég formátumai jelentősen többet tesznek ki a merevlemezeken. Számszerűen az USA-ra vetítve ez az jelenti, hogy 2003 augusztusa és 2004 júliusa között a korábbinál 742 millióval kevesebb MP3 fájl volt az adattárolókon, míg például a Windows Media formátumú állományok száma 537 millióval emelkedett. Az NPD a közvetlen okot a felhasználók tárolási szokásainak átformálódásában látja, míg továbbra is sok az MP3, ezeket könnyű szívvel törlik, míg a tartósan a gyűjteményükbe szánt médiafájlokat Microsoft WMA, vagy a többek között az Apple iPodokkal együttműködő AAC formátumban tárolják, és ritkán törlik azokat. Az eseményekre reagálva Henri Linde, az MP3 legtöbb szabadalmi jogát birtokló Thomson üzleti és licencelési elnökhelyettese elmondta, hogy "tíz évvel ezelőtt azt mondták nekem, hogy az MP3 hat hónap múlva kihal, még mindig erre várunk".
Kulcsszavak: mp3 zene

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05