Újabb rövidítés: PoE - LAN-okon át teleportált energia

Zsadányi Pál, 2004. október 21. 18:50
A VoWLAN helyzetet elemző, tegnapi hírünkben bemutatott SearchNetworking hírlevélben egy technológiai újdonságot jelentő új rövidítés is felbukkant, a PoE. Mellesleg szorosan kapcsolódik a VoWLAN technológiához is. A PoE megoldás az energiát az Ethernet infrastruktúrán át közvetíti, ami egy sereg új, például rádiós technológiai alkalmazás megvalósításához járulhat hozzá.
PoE - Power on Ethernet

A hírlevél az Extreme Networks cég PoE bejelentése kapcsán elemzi az új rövidítés hátterét, kiemelt hírként. A hálózati arénába most belépni készülő cég a Cisco termékcsaládjaihoz csatlakozó olyan eszközt jelentett be, aminek a segítségével nem kell tovább aggódnunk, hogy egy eszköz telepítésekor találunk-e egy elektromos hálózati konnektort a közelben.

Summit 300-24 PoE/Wireless Switch

Tulajdonképpen egy Ethernet kapcsolóról van szó, amibe portonként 15,4 W tápellátási kapacitású PoE funkciót is beépítettek. Ez lehetővé teszi, hogy a LAN-hálózaton lógó eszközökhöz ne kelljen még külön villanyhálózati csatlakozókábeleket is kihúzni. Ezzel kiszolgálhatók olyan eszközök, mint a rádió-LAN-ok átviteli pontjai, a nettelefonok, kártyaolvasós azonosítók, számlanyomtatók vagy más végponti eszközök. Így például alkalmas a VoWLAN hálózatok telepítésének a megkönnyítésére is. Ezt az Extreme egy erre kifejlesztett, és ma a piacon egyre uralkodóbbá váló protokollal is segíti: a SpectraLink Voice Priority (SVP) protokollal, ami a VoWLAN üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen QoS minőségi szolgáltatás támogatását teszi lehetővé. A 24 portos kapcsoló ára 3,495 USD, amivel a kis és közepes irodákat akarja megcélozni a cég. Abban nem reménykedik, hogy a Cisco piacát komolyan megrabolhatná, csak megpróbál kitűnni az átlagból. A hírcsatornákon már sikerült, a PoE és VoWLAN támogatások terén elért elsőség miatt. Várható, hogy a Cisco is kijön hasonló termékkel.
Kulcsszavak: WLAN Cisco LAN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50