IBM tanácsok a 64-bites konszolidáció mérlegeléséhez

Zsadányi Pál, 2004. október 23. 13:10
Egy letölthető PDF IBM tanulmányról hozott hírt az open.Itworld.com hírlevél legutóbbi száma, amely a 64-bites piac hardver-szoftver és informatikai konszolidációjának a tervezését segítheti. Bemutatja a 64-bites technológiák gyártóit, a HP PA-RISC és Alpha, IBM Power5, Intel IA64 és Sun SPARC processzorok körében, különös tekintettel a Linux támogatásukra. Az IBM e-Servert a legelkötelezettebb 64 bites Linux platformként ajánlja.
Az informatikai igazgatók folyamatos stressz alatt állnak. Még be sem fejeztek egy korszerűsítési fázist, máris kiderül, hogy, egyrészt, mire a pénzügyesektől kicsikarták a pénzt a legújabb fejlesztésekre, akkorra már az új konfiguráció kapacitása is láthatóan kisebb lesz a közben meglódult igényekhez képest, másrészt, a piacon már olyan új eszközök jelentek meg, amelyekkel jóval hatékonyabban és olcsóbban lehetne támogatni, a végrehajtás alatt lévő fejlesztéshez képest, szinte minden alkalmazási területet. Szinte soha nem tudják utolérni magukat. És tipikusan régebbi és újabb, több szállítótól eredő bázison kell valahogy kézben tartani az informatikai infrastruktúrát.

Na, amikor ebből akarnak kimászni, és kicsit nagyobb rendet vágni, azt nevezzük rendszerkonszolidációnak. A gyártók ajánlata manapság erre a célra, áttérés a nagyobb kapacitású, 64-bites hardver-szoftver infrastruktúrára, és a korábbi, alacsonyabb kapacitású eszközök kidobása. Könnyű ezt mondani, de mi van, ha az újabb rendszereken nem akarnak működni a régi bevált részrendszerek? Nos, az említett 9 oldalas tanulmány a konszolidáció tervezésekor mérlegelendő problémákra próbál tanácsokat adni. Mindjárt az előszóban leszögezi, hogy nem a szerverek, hanem a működtetendő informatikai környezet konszolidációjára kell koncentrálni. A „rendszerváltást” tehát föl kell használni az informatikai rendszer teljes átgondolására, különben hamarosan újabb és újabb konszolidációval kell foglalkozni.

Az IBM konszolidációs koncepciója egyébként négy témára koncentrál: * a fizikai eszközrendszer konszolidációjára, * a centralizációs lehetőségekre, * az adatintegrációs lehetőségekre, és * az alkalmazások konszolidációjára. A kulcs háttér-technológia a virtualizáció. Ugyancsak fontos támogatást adhat a konszolidáció sikeréhez, a tanulmány szerint, a nyílt forrású eszközök használata.

A tanulmány összeállítója: The Sageza Group, Inc., szerzője és címe - Clay Rider: IBM eServer OpenServer Consolidation in Action.
Kulcsszavak: processzor IBM

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05