Gartner ITexpo' 2004: a mai informatika sikerének záloga a gyorsaság

Zsadányi Pál, 2004. október 26. 10:30
Itt az őszi “jövőkép-szezon". Október 18-án kezdődött az idei Gartner Symposium és ITexpo a floridai Orlandoban. Jellemző, hogy a legjobb információkat a SearchCIO.com hírlevél hozta róla, ami érthető is, mivel a Gartner elemzésekre leginkább az informatikai menedzsereknek van szüksége. A szimpóziumon a gyors reakcióidőt a mai informatika kulcsparaméterének nevezték meg. Ugyancsak fontos tendencia az alkalmazások konvergenciája, ami elől - a Gartner-szakértők szerint - az informatikai menedzserek már ma sem térhetnek ki, különben lemaradnak.
Tördelés webszolgáltatásokra

A gyors reakcióidő elérésének az egyik legjobb módja, ha a munkafolyamot olyan kisebb egységekre bontjuk, amelyekből gyorsan végrehajtható szolgáltató rutinokat készíthetünk. A sebesség kulcsa ezután a megfelelő algoritmus és adatkészlet gyors kikeresése, megtalálása.

Mint Mark Brunelli tudósításából olvasható, a Gartner szakértői szerint az informatikusoknak teljesen át kell alakítaniuk az alkalmazási szoftver bázisukat, ha a mai kor kihívásainak megfelelő sebességű, és a folyton változó igényekhez gyorsan alkalmazkodni tudó informatikai háttér infrastruktúrát akarnak tudni a tarsolyukban. A Gartner-szakértők szerint ugyanis a mai szoftverek túl rugalmatlanok, és nemhogy segítenék, hanem gátolják a vállalkozások növekedési törekvéseit. A mai igényekhez igazodó szoftvernek jóval rugalmasabbnak kell lennie, hogy komolyabb újratervezés nélkül elviselje az üzemeltetési körülményekben beálló változtatási igényeket.

A rugalmasabb reagálást igénylő faktorok a következők: * a hektikusan váltakozó olajárak, * a világon általánosan észlelhető bizonytalanságok, * a fejlődő országokból a neten át felbukkanó éles konkurencia stb.

A kulcsszavak: SOA és WS-I

A hatékony megoldást a Gartner-szakértők a Web Services Interface (WS-I) webszolgáltatási, valamint a csatlakozó Service Oriented Architecture (SOA) szabványon alapuló alkalmazási rendszerek kifejlesztése hozhatja meg. Ez megfelel a bevezetőben már emlegetett webszolgáltatásokra tördelésnek.

Alkalmazás-konvergencia trend


Kathie Hackler, a Gartner kutatási alelnöke szerint, a hálózati rendszerek átalakulását öt új fejlődési trend befolyásolja, és aki nem akar lemaradni, az haladéktalanul csatlakozik hozzájuk. A fő mozzanat, hogy a hálózati technológiák elkezdtek integrálódni az alkalmazási rendszerekkel. Nézzük az öt trendet!

1. IP - mindenhol, MPLS


A hangátvitel integrációja a VoIP protokoll szélsebes terjedésével mutatja a tendenciát: az IP protokoll szállít mindent, a végpontoktól a végpontokig. És közben is, mindenhol. A közbenső protokollváltások csak a hatékonyságot rontanák. Az alkalmazások IP-protokollos integrációját külön segítő általános protokoll is a finiséhez érkezett: ez a Multiprotocol Label Switching (MPLS) technológia, amely gyorsabb és hatékonyabb szállítást biztosít az IP hálózatokon át, mint a korábbi protokollok.

2. Ethernet - mindenhol

Az eredetileg LAN-ok kapcsán kifejlesztett Ethernet technológia ma már nagyvállalati, vagy világméretű megoldások kiszolgálására is vállalkozhat a legújabb technológiai eszközökkel. Ezzel nem kell többféle hálózati eszközzel bajlódniuk a rendszerépítőknek.

3. A hálózatok és alkalmazások hatásfoka


Fontos odafigyelnie az informatikai igazgatóknak a webszolgáltatásokra és a szolgáltatásközpontú architektúrákra (l. a fentebb mondottakat!),és elrugaszkodni a kliens/szerver koncepciójú rendszerektől. Ez gyökeresen javíthatja a hálózati megoldásaik hatékonyságát. Ahogy hajdan a nagy cégeket (AT&T, MCI stb.) is szét kellett vagdalni a hatékonyabb működéshez, úgy most az alkalmazások körében is hasonló feladatok mutatkoznak. [Nesze nektek Office System, vagy integrált vállalati rendszer típusú, szétrobbanthatatlan betonbunker őskövületek! - a szerző megjegyzése.]

4. Iparági konszolidáció

A hálózati iparban további osztódásra számít a Gartner. A nagy mogulokból kiválhatnak karcsúbb, rugalmasabban alkalmazkodó szolgáltató filiálék, hogy versenyre kelhessenek a piacon lévő hasonlóan kisebb méretű, és az új hálózati szolgáltatások talaján sikeres vállalkozásokkal.

5. Műszaki konvergencia és migráció


A műszaki megoldások konvergenciája főként az integrált hang és adatátvitel területén látványos. Ugyanakkor rohamosan terjednek és színesednek a szélessávú technológiák, amelyek közt a rádió-LAN/WAN technológiák törnek talán a legagresszívebben előre, a rájuk építhető új alkalmazási rendszerekkel (MP3 kicserélők stb.).

Részletesebben az olvasó forduljon az eredeti tudósításokhoz és a Gartner információihoz!

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50