Ki fog megfelelni a november 15-ei határidőre a SOX biztonságtechnikai követelményeknek?

Zsadányi Pál, 2004. október 26. 13:03
Sarbanes-Oxley (SOX) Compliance. Amelyet 2002. július végén fogadtak el, és amelynek a 404-es szakaszában előírt adatvédelmi alkalmassági feltételeket november 15-ig kell teljesítenie az amerikai cégek ügyviteli rendszereinek. Mi nem Amerikában vagyunk, ugye? A SOX szabályozás azonban sok olyan cégünket érinteni fogja, amelyeknek amerikai gazdái vagy kooperációs partnerei vannak. Egyébként is tanulságos a SOX adatvédelmi koncepció, főként, ha informatikára alapozott (olcsóbb!) államigazgatásban gondolkodunk.
Két képviselő javasolta

A Paul Sarbanes és Michael Oxley kezdeményezésére létrejött amerikai törvény célja az volt, hogy megszilárdítsa a vállalatok vezetését és visszaszerezze a befektetők bizalmát (ami az Enron típusú csalások miatt erodálódott). Az informatikai rendszereket is okolták azért, hogy a nagy csalási manőverek ne derülhessenek ki ideje korán.

A további botrányok korlátozására a SOX törvény egy sereg új vagy javított szabványos eljárást és ellenőrzési rendszert definiált. Ezek teljesítése kötelező minden nyilvános amerikai cég igazgató tanácsának és menedzsmentjének, valamint a nyilvános könyvelő irodáknak. A törvény 11 fejezetből, illetve szakaszból áll, amelyek a felelősségi köröktől kezdve a büntetési tételekig tárgyalják a témát. Köztük vannak a Security Exchange Commission (SEC) befektetési felügyeleti hatóság feladatai is.

A SOX követelményei

A cégek menedzsmentjének és a menedzselését megalapozó háttér-infrastruktúrának egy sereg feltételt kell kielégítenie.

* Szabványos új szabályzatokat kell készíteni az igazgató tanácsok és az auditáló ellenőrző testületek működésére.
* Új számviteli rendet kell szerkeszteni, benne a vezetési hibákra vonatkozó büntető szankciókkal.
* Új szabályozást kell készíteni a külső auditorokra.
* Végül, a SEC-nek létre kell hoznia a Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) ellenőrző testületet a független könyvelőirodák felügyeletére.


Az informatikai menedzsereket ebből a kiszolgáló infrastruktúrára vonatkozó előírások teljesítésének a bizonyítása érinti. Ezt kellene november 15-éig teljesíteni. A 404-es szakasz lényegében a belső ellenőrzésre vonatkozik, és három fő szabályt jelent.

1. A menedzsment köteles hatékony ellenőrzési rendet és struktúrát bevezetni a pontos és teljes körű pénzügyi jelentések elkészítésére.
2. A menedzsment éves értékelésének az evidenciáját biztosító ellenőrzési rendet és struktúrát hűen kell dokumentálni.
3. Bejegyzett független könyvelő irodával kell validáltatni a menedzsment értékelését.

Ez látszólag nem sok. A jelek szerint azonban a cégek még mindig nem túlzottan jól állnak a feladat végrehajtásával, pedig, egyszer már elhalasztották a teljesítési határidőt. A neten egy sereg SOX bevezetési tanács található a végrehajtáshoz. Az egyik legalaposabb a TechTarget SearchSecurity.com SOX Survival Guide.

Az Enron képmontázs a WashingtonPost archívumából való. A sikkasztó Enron elnöki ismeretség Bush elnökségét is megingatta, de Bush végül sikert kovácsolt belőle és határozott fellépést ígért a befektetőknek. Ez volna a SOX törvény.
Kulcsszavak: könyvelés jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09