Rekordszámú diák részvételével indult el a ProfesszorX küldetés

forrás Prim Online, 2004. október 26. 14:21
Soha nem látott számú versenyző - 460 csapat, közel 1400 diák - részvételével, indult el „az év legveszélyesebb játéka”, a UPC Magyarország Kft., az Oktopusz Alapítvány és a Coedu Távoktatási Kft. közös internetes versenye, a Professzor X küldetés, amelynek keretében diákok internetes pályázatokat készíthetnek.
2004. október 25-én reggel 8 órakor a www.professzorx.hu honlap összekötő menüpontja alatt megjelent egy kisfilm, ami a verseny első küldetését ismerteti a játékosokkal. Ezzel kezdetét vette az a diákok számára kiírt oktatási célú ingyenes internetes verseny, amelyre többen jelentkeztek, mint eddig bármelyik hasonló megmérettetésre Magyarországon. Közel 1400 diák csatlakozott a nyomozáshoz az ország 478 településéről. A versenyben többségben vannak a fiúk, közel kétszer annyian jelentkeztek, mint a lányok, vidék - Budapest vonatkozásban pedig magasan a vidék vezet.

Az óriási érdeklődés a szervezőket is meglepte. Az Oktopusz Alapítvány és a Coedu Tudásháló Kft. már sikeresen rendezte meg két ízben a Coedu Tudásháló versenyt, A UPC Magyarország Kft szintén eredményes versenyt zárt tavaly a Chello Internetes Versennyel, azonban a ProfesszorX küldetés 1400 résztvevője minden szervező várakozásait túlszárnyalta. A siker nem véletlen, a feladatot a szervezők, vagy ahogy a versenyben nevezik magukat: az Ügynökség, egy egységes történetbe ágyazták, így egy 6 héten át tartó nyomozásban vesznek részt mindazok, akik belevágtak a küldetésbe. A tét óriási, a nyertes csapatok tagjai egy-egy házimozi-rendszerrel valamint egy-egy 10 darabos tetszőleges DVD-ből álló kollekcióval, a 2-3. helyezett csapat tagjai, pedig egy-egy digitális fényképezőgéppel lesznek gazdagabbak. A három, legtöbb diákot indító iskola különdíjban részesül, egy darab egy éves UPC Direct előfizetés a hozzátartozó technikai eszközökkel lesz a jutalmuk. Ezért azonban meg kell dolgozniuk a diákoknak, hétről hétre nehezebb feladatok elé állítja őket Z Ügynök, azaz az Összekötő, aki a honlapról letölthető kisfilmekben ismerteti az ügynökökkel a heti feladatokat.

A verseny menete

A UPC Magyarország Kft, az Oktopusz Alapítvány és a Coedu Távoktatási Kft. által indított Professzor X versenyen, amelynek szervezője a Mimóza Kommunikációs Kft. 14-19 éves diákokból álló 3 fős csapatok vehetnek részt. A megmérettetés lényege, hogy játszva tanítja a gyerekeket az internet, a mai életünkhöz egyre inkább nélkülözhetetlen eszköz, használatára, az internetes keresés alapjaira és fortélyaira. Mindemellett a diákok feladata lesz híres magyar tudósok életének, munkásságának összefoglalása, feldolgozása, pályázataikban. A verseny végén a magyar tudósokról írt dolgozatok mindenki által szabadon elérhetők lesznek, ezzel gyarapítva az iskolai oktatásban is hasznosítható magyar nyelvű tartalmak tárát. A versenyzőknek a részvételhez mindössze egy internetes munkaállomással kell rendelkezniük, minden más eszközt a szervezők térítésmentesen biztosítanak a résztvevőknek. A verseny ideje alatt a résztvevő diákok lehetőséget kapnak egy elektronikus tananyag elvégzésére is, amely megtanítja a fiatalokat az internetes keresés szabályaira, trükkjeire. A tananyagszerkesztő mellett minden versenyző csapat saját webes felületet kap, ahol a csapat tagjai üzenetet hagyhatnak egymásnak, a pályázatok elkészítéséhez szükséges anyagokat tölthetnek fel, és ugyancsak itt kell pályaműveiket is elkészíteniük.

A verseny honlapján (www.professzorx.hu), ahol a regisztrációs szakaszban nem volt ritka a napi 3000 látogató sem, minden a küldetés sikeres teljesítéséhez szükséges információ elérhető, így a verseny a szervezők és az ügynökök személyes találkozása nélkül zajlik.

A szervezők két eszközt is ingyenesen a diákok rendelkezésére bocsátottak, amelyek segítik a munkájukat.

A Wiki tulajdonképpen egy egyszerű honlapkészítő. A Twiki ennek a csapatmunkára kitalált változata. Minden csapat minden héten elkészíti csapata honlapját az adott küldetésről, úgy, hogy ezeket csak a csapat tagjai és a szervezők látják. Minden héten az összes csapat rendelkezésére áll egy web, amelyben dolgozhatnak saját honlapjuk elkészítésén, majd a küldetés végeztével a web lezárul, tovább már nem szerkeszthető, és új web nyílik az új küldetéshez. Ez Magyarországon az eddigi legösszetettebb Wiki felhasználás: 1400 diák 3 fős csapatokban, az ország minden pontjáról használja: saját felületén szerkeszt, feltölt, a Twiki-ben, sikeresen.

A Coedu rendszer a Coedu Tudásháló Kft. jóvoltából ingyenesen áll a diákok rendelkezésére. A Coedu Tudásháló rendszerben idén egy internetes keresésről szóló tananyagot tettek elérhetővé a szervezők, amelyet minden csapat egy tagjának el kell végeznie a küldetés végéig. Minden sikeresen vizsgázó oklevélben részesül.

A Professzor X küldetés 2004. december 2-ig tart, ezt követően december 3-án ünnepélyes díjátadón fogják a szervezők átadni az értékes nyereményeket a legjobb csapatoknak.
Kulcsszavak: oktatás verseny UPC-hu

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09