Amerikában keres lehetőséget az AITIA és a FreeSoft

MTI Sajtóadatbank, 2004. október 28. 09:00
Az Egyesült Államokban tájékozódott, és részt vett a Gartner rangos orlandói információs technológiai szoftverkiállításán a magyar informatikai cégek számára meghirdetett, az amerikai piacra való bejutást megkönnyítő pályázat két nyertes cége, az AITIA Informatikai Rt., valamint a budapesti tőzsdén nemrég debütált FreeSoft.
A két cég az első az informatikai és hírközlési tárca kis és közepes vállalkozások számára meghirdetett pályázatának tíz nyertese közül, amely megjelent az Egyesült Államokban, hogy igénybe vegye a 100 ezer euróig terjedő, a piacra jutást segítő szolgáltatást a
virginiai Magyar Technológiai Központ (HTEC) összekötő irodánál.

A FreeSoft alkalmazásmigrációs szoftverekkel a régi, sok vesződséggel járó szoftvertechnológiáról az újra való átállásban segíti a megrendelőket. A 2000-ben alakult AITIA mesterséges intelligencia kutatásával, beszédfelismerő intelligens rendszerek fejlesztésével foglalkozik, és egy virtuális beszélgetőpartner (chatbot) amerikai piaci bevezetéséhez kért támogatást.

Az AITIA és a FreeSoft 25-25 millió forintos, másfél év alatt felhasználandó piacra jutási támogatást kapott, amelyet ugyanakkora összeggel kell megtoldaniuk. A támogatás keretében vettek részt a szakmában irányadó tekintély Gartner információs technológiai kutató és tanácsadó cég évente megrendezett orlandói kiállításán.

A cégként működő Magyar Technológiai Központot (HTEC) az informatikai és hírközlési minisztérium hozta létre Virginia állam együttműködésével a csúcstechnológiai és informatikai iparágak egyik központjának számító Fairfax megyében. A nyár óta Földesi István vezette HTEC feladata, hogy elősegítse az üzleti kapcsolatok fejlesztését a magyar és amerikai vállalatok számára az információs technológia és a távközlés területén, közvetítsen a partneri viszony kialakításában érdekelt cégek között.

Tatai Gábor, az 50 főt foglalkoztató AITIA elnöke, illetve Vaspál Vilmos és Vass Donát, FreeSoft exportmenedzsere és nemzetközi értékesítési igazgatója magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a HTEC kapcsolatrendszere nagy segítségükre volt a kapcsolatfelvételben, és az ügyintézésben is. Az AITIA hídfőállásának szánt amerikai cég megalapítása egy hétbe tellett csupán. A delawari bejegyzésű cég januárban Virginiában kezdi meg működését amerikai menedzserrel és egy év alatt kiderül, beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Az amerikai bejegyzésű cég az állami megrendelésekhez fűződő biztonsági előírások valamint különféle amerikai pályázatok szempontjából előnyös. A 70 főt foglalkoztató FreeSoft egyelőre nem nyit irodát, hanem tájékozódik, alvállalkozói lehetőségeket keres.
Kulcsszavak: FreeSoft HTEC AITIA

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05