Első Nemzetközi Mobilkormányzati Konferencia

forrás Prim Online, 2004. október 29. 11:39
2004. október 28-29-én, a világon elsőként hazánk ad otthont az Első Nemzetközi Mobilkormányzati Konferenciának. A konferencia kiemelt témái között szerepelnek az m-kormányzati megoldások nemzetközi tapasztalatai, a mobilszolgáltatók szerepe az m-kormányzatban, valamint a vezeték nélküli alkalmazások elterjedtsége.
Az e-kormányzat célja, hogy a kormányzati elektronikus szolgáltatások minél több állampolgár számára elérhetővé váljanak. Ebben a mobileszközök alkalmazása nagyságrendi javulást eredményezhet, figyelembe véve, hogy hazánkban a lakosság internetelérése 15%, míg a mobiltelefon ellátottság 80%. Az elektronikus közigazgatás egyik legígéretesebb területe tehát a mobil közigazgatás, mivel a mobiltelefonok nagyarányú elterjedése révén a társadalom egyre szélesebb köréhez eljuthatnak az információk.

Baja Ferenc kormánymegbízott a konferencián kiemelte: a mobileszközök előnyei közé sorolható, hogy szolgáltatásaik színvonala egyre dinamikusabban növekszik és használatuk nem helyhez kötött, így általuk sokféle e-közigazgatási ügyintézésre nyílhat lehetőség, mint az időpontfoglalás, az ügyintézés indítása és az illetékköteles ügyintézések utáni díjfizetés Az alkalmazott technológia e szolgáltatásoknál lehetővé teszi az ügyintéző személyek azonosítását és az elektronikus aláírás alkalmazását is.

Baja Ferenc bejelentette, hogy az elektronikus adóbevallásnál alkalmazható azonosítás és hitelesítés mobiltelefonon keresztül történő megvalósítása érdekében megkereste a mobilszolgáltatókat, amelyre a T-Mobile és a Pannon GSM már pozitívan reagáltak, és várja a Vodafone válaszát is.

A konferencia záróakkordjaként a regisztrált hazai és nemzetközi szakértők részvételével megalakul egy mobilkormányzati nemzetközi tudományos szervezet, amely M-Government Study Group Nemzetközi Egyesület néven Budapesten kerül bejegyzésre. Az egyesület - az m-kormányzat első európai nemzetközi fórumaként - 2004 novemberétől önálló titkársággal, honlappal, hírlevéllel és on-line publikációs lehetőséggel kezdi meg működését.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09