Bluetooth 2.0: háromszoros sávszélesség, alacsonyabb energiafogyasztás

Milkovits Gábor, 2004. november 8. 20:28
A Bluetooth Special Interest Group (SIG) elnevezésű szervezet hivatalosan nyilvánosságra hozta legújabb Bluetooth specifikációját, amely a jelenlegi technológiánál háromszor nagyobb sávszélességet, illetve akár 50%-kal kisebb energiafogyasztást biztosít.
A teljes nevén Bluetooth Core Specification Version 2.0 + EDR specifikáció visszamenőlegesen kompatibilis a korábbi szabványt használó készülékekkel, a nagyobb sávszélességnek köszönhetően pedig nemcsak gyorsabb adatátvitelt, hanem például CD-minőségű hangfájlok, vagy nagyfelbontású képek mobilkészülékekre való továbbítását, illetve több Bluetooth eszköz szimultán használatát is lehetővé teszi. A Mobilemag értesülése szerint ugyanakkor az új technológia szépséghibájaként róható fel, hogy hatósugara nem nagyobb a jelenleg alkalmazott eljárásénál.

A Bluetooth SIG tervei szerint az első Bluetooth 2.0-t használó készülékek már 2005 elején megjelennek majd a piacon. A gyártókkal való jobb együttműködés, illetve a kompatibilitási problémák elkerülése érdekében a szervezet előzetesen három technológiai cég, a Broadcom, a CSR és az RF Micro Devices prototípusain tesztelte a specifikációt. Előbbi két vállalat már most, a bejelentéssel egy időben megkezdte Bluetooth 2.0 csipjeinek forgalmazását a készülékgyártók részére, míg az RF Micro lapkái jövő év elejétől lesznek elérhetők.
Kulcsszavak: szabvány Bluetooth

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05