Digitális Biblia az iPod-on

Milkovits Gábor, 2004. november 9. 09:45
A BiblePlayer elnevezésű kaliforniai vállalkozás olyan szoftvert bocsátott közre ingyenesen az interneten, amely lehetővé teszi a Biblia szövegének iPod hordozható lejátszókra való letöltését, illetve annak képernyőjén való olvasását.
A szoftver "Deluxe" verziója az írott szöveg mellett egy CD-ROM-on a szentírás szövegének digitális hangfelvételét is kínálja az iPod felhasználóknak, 29 dolláros áron. Mindkét alkalmazás az összes harmadik és negyedik generációs iPod készüléken futtatható. A BiblePlayer-en keresztül jelenleg a Biblia klasszikus, Jakab-korabeli angol fordítása, a modern "világangol" változat, illetve a spanyol nyelvű Újtestamentum elérhetők, ám a cég tervezi egy holland, egy francia és egy német fordítás megjelentetését is a közeljövőben. A Deluxe változatot választók nemcsak a teljes bibliaszöveg audiováltozatát továbbíthatják mobil lejátszójukra, hanem a szoftver segítségével szerkeszthetik is azt, imádságokat és idézeteket kereshetnek benne, majd a kiválasztott szöveget nemcsak iPod-ra, hanem bármely mp3-képes készülékre letölthetik.

Az ötletgazda Pablo Mendigochea elmondása szerint akkor merült fel benne a program kifejlesztésének gondolata, amikor rájött, hogy az iPod a zenehallgatás mellett szövegek tárolására és megjelenítésére is alkalmas. Mendigochea őszintén hisz a hordozható digitális könyvek jövőjében, így egy kissé sajnálja, hogy az iPod lejátszók mindössze 5 GB memóriát kínálnak a szöveges fájlok számára. Szerinte persze a gyártók nem gondolhattak előre egy ilyen típusú felhasználásra, ám a módosítás a jövőben könnyen megvalósítható lenne. Az ingyenes BiblePlayer programot egyébként október eleje óta mintegy hétezren töltötték le.
Kulcsszavak: pda vallás mobilszolg iPod

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05