HP: rekordszintű árbevétel minden divíziónál

forrás Prim Online, 2004. november 17. 12:22
A HP nyilvánosságra hozta 2004. október 31-én zárt negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 21,4 milliárd dollár értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 8 százalékkal magasabb a 2003 negyedik negyedévi értéknél.
A HP nem GAAP szerinti üzemi eredménye 1,5 milliárd dollárt tett ki, nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyeresége (EPS) pedig 41 dollárcent volt a negyedik negyedévben - 14 százalékkal magasabb a 12 hónappal korábbi, 36 centes értéknél. A nem GAAP szerinti korrigált EPS és nettó nyereség 136 millió dolláros (részvényenként 5 centnyi), adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót tükröz. Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 1,3 milliárd dollár volt a negyedik negyedévben. A GAAP szerinti korrigált EPS 37 dollárcentet tett ki - 32 százalékkal többet, mint egy évvel korábban (2003 negyedik negyedévi érték: 28 cent).

"Nyolcszázalékos, stabil forgalomnövekedést produkáltunk a negyedévben. Minden divízióban és minden régióban rekordszintű árbevételt értünk el. E bővülés és a kiváló költséggazdálkodás nyomán 14, illetve 32 százalékkal nőtt nem GAAP szerinti és GAAP szerint számított, részvényegységre jutó nyereségünk" - nyilatkozta Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgató asszonya.

"Teljes évre vetítve 9 százalékkal - azaz 7 milliárd dollárral, 80 milliárd dollárra - növeltük összárbevételünket az egy évvel korábbi szinthez képest. Öt milliárd dolláros rekordnyereségről számolhatunk be, és most sikerült az eddigi legkiegyensúlyozottabb teljesítményt elérnünk az egyes szegmensek között. Működési cash-flownk is kedvezően alakult, ami stratégiai felvásárlásokat tett lehetővé a szoftverpiacon és 2,2 milliárd dollár értékű részvény visszavásárlásához is hozzásegített minket."

"Korábbi portfóliónk értékesítése mellett fontos új termékekkel erősítettük versenypozíciónkat a tárolórendszerek, a blade-szerverek, a képalkotás és nyomtatás, valamint a digitális szórakoztatás piacán" - mondta Fiorina.

Technológiai megoldások (TSG)

A technológiai megoldások divízióját (Technology Solutions Group) a HP nagyvállalati tárolórendszerekért és szerverekért felelős szervezete (Enterprise Storage and Servers), szoftverüzletága (HP Software) és szolgáltatószervezete (HP Services) alkotja. A divízió 8,0 milliárd dolláros árbevételről számolt be a negyedik negyedévben, ami 10 százalékos erősödést jelent az előző év megfelelő időszakához képest. 469 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel 5,8 százalékának felel meg.

Nagyvállalati tárolórendszerek és szerverek

A nagyvállalati tárolórendszerek és szerverek üzletág 4,1 milliárd dolláros árbevételt ért el - 7, illetve 22 százalékkal többet, mint egy évvel korábban és az előző negyedévben. Az iparági szabványos szerverek értékesítési volumene 18 százalékkal növekedett 2003 utolsó negyedéve óta. A belőlük származó árbevétel 16, illetve 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi és a harmadik negyedévi szintet. Az üzletileg kritikus (business critical) szerverek értékesítési árbevétele az elmúlt év utolsó három hónapjához viszonyítva 3, az előző negyedévhez képest pedig 26 százalékkal emelkedett. A HP-UX szerverek árbevétele 8 százalékkal nőtt, az Alpha rendszerek forgalma 27 százalékkal csökkent, a NonStop szerverek árbevétele pedig 13 százalékkal emelkedett 2003 utolsó negyedéve óta. A hálózati tárolórendszerek árbevétele 9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi értéktől, ugyanakkor - az értékesítők létszámának növelése és új, átállást segítő termékek bevezetése nyomán - 16 százalékkal meghaladta a harmadik negyedév szintjét. A nagyvállalati tárolórendszerek és szerverek üzletág 107 millió dollár üzemi nyereséget jelentett a negyedik negyedévre - ez az árbevétel 2,6 százalékának felel meg, és komoly javulást jelent a harmadik negyedévi 208 millió dolláros veszteséghez képest.

HP-szolgáltatások

A HP-szolgáltatások - szintén új rekordot felállítva - 13 százalékkal, 3,7 milliárd dollárra növelte árbevételét az elmúlt 12 hónapban. Az erősödés a menedzselt szolgáltatások töretlen, 35 százalékos forgalomjavulását tükrözi. Az ügyféltámogatási szolgáltatások 10, a tanácsadási és integrációs szolgáltatások pedig 4 százalékkal nagyobb forgalmat generáltak, mint egy évvel korábban. Az üzletág 367 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel10 százalékát tette ki.

Szoftverek


A HP szoftverüzletága 277 millió dolláros árbevétel-rekordot ért el a vizsgált három hónapban. Ez az összeg 25 százalékkal múlja felül a 2003 utolsó negyedévére jellemző értéket. A HP OpenView 30, a HP OpenCall szoftver pedig 17százalékkal több árbevételt generált, mint egy évvel korábban. Az egy évvel ezelőtti 17 millió dollár üzemi veszteség 5 millió dollárra mérséklődött.

Személyi számítógépes rendszerek (PSG)


A személyi számítógépes rendszerek divízió 6,5 milliárd dolláros rekordszintű árbevétele 9 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi értéket. Az eladott darabszám 11 százalékkal nőtt 2003 utolsó negyedéve óta, ami stabil átlagárakra utal. Az asztali és a noteszgépek forgalma 6, illetve 12 százalékkal élénkült az előző évhez képest. Az üzleti felhasználásra szánt termékeknél 12, az otthoni megoldásoknál pedig 4 százalékos javulás figyelhető meg. A Személyi Számítógépes Rendszerek Divízió üzemi eredménye 78 millió dollár, az árbevétel 1,2 százaléka - 2000 óta ez a szervezet eddigi legjobb profitteljesítménye.

Képalkotás és nyomtatás (IPG)


A képalkotási és nyomtatási divízió árbevétele 6,5 milliárd dolláros rekordszintet ért el a negyedik negyedévben, ami 5 százalékos növekedésnek felel meg az előző év hasonló adatával összevetve. A HP 14 millió darab nyomtatót adott el a 2004. augusztustól októberig tartó időszakban - többet, mint eddig bármely negyedévben. Az üzleti hardverek forgalma 6 százalékkal növekedett az előző év megfelelő időszaka óta. Ez elsősorban a színes lézernyomtatók, a többfunkciós nyomtatók és a digitális nyomdai rendszerek szegmensében megfigyelt erősödésnek köszönhető. Az otthoni hardverek eladásából származó árbevétel 2 százalékkal elmaradt a 2003 utolsó negyedévére jellemző szinttől, mivel visszaesett a kereslet az egyfunkciós nyomtatók iránt és az árak is mérséklődtek. A kellékanyagok forgalma - elsősorban a színes nyomtatás lendületes terjedésének köszönhetően - 8 százalékkal emelkedett. Az 1,1 milliárd dolláros üzemi eredmény szintén negyedéves rekordnak számít. Az IPG divízió nyereséghányada 16,6 százalék volt a negyedik negyedévben.

Finanszírozási szolgáltatások

A szervezet 497 millió dolláros árbevétele 8 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi szintet. Ez az utóbbi hat negyedév legmagasabb forgalmi értéke. A finanszírozási volumen - amely a jövőbeni árbevétel fő mutatója - soha nem állt ennél magasabban az utóbbi két évben. A teljes eszközportfólió szintén bővült az előző év megfelelő időszaka óta. Az üzemi eredmény 19 millió dollár volt a negyedik negyedévben - ez az árbevétel 3,8 százalékának felel meg, és az egyes lejárt követelésekkel kapcsolatban felhalmozott tartalékot tükrözi.

Eszközgazdálkodás

A HP 7,1 milliárd dolláros készletszinttel zárta a negyedévet - ez 326, illetve 1 milliárd dollárral magasabb az előző negyedévi és a 12 hónappal korábbi adatnál. A vevőkövetelések állománya 1,8 milliárd dollárral, 10,2 milliárd dollárra bővült a harmadik negyedévhez viszonyítva. A vállalat negyedik negyedévben kifizetett, részvényenként 8 dollárcentes osztaléka 240 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP 2,2 milliárd dollár értékben vásárolt vissza papírokat részvényeseitől, és 13 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal (azaz 12,7 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, valamint 300 millió dollárnyi rövid és hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet.
Kulcsszavak: +mérleg HP

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50