PanTel: messzebbről és gyorsabban

forrás Prim Online, 2004. november 18. 20:00
A PanTel megállapodást kötött a jelenlegi 3,5 GHz-es PMP mikrohullámú berendezéseit szállító Siemens Rt.-vel WiMAX technológiát alkalmazó rádiós berendezések teszteléséről.
A PanTel úgy látja, hogy WiMAX alkalmazása néhány hónapon belül igen jelentős alternatívájává válhat a réz vezetékek használatán alapuló olcsó DSL hozzáférési technikáknak.

A WiMAX egy új elnevezése az IEEE802.16-os vezetéknélküli nagyvárosi hálózatokra (Wireless MAN) vonatkozó szabványoknak, ami nagymértékben kiterjeszti majd a jelenlegi vezetéknélküli IP-hálózatok (Wi-Fi) alkalmazási körét, a védett, ill. szabad frekvenciasávokban történő üzemeltethetőségnek, a közvetlen rálátást nem igénylő egyedülálló átviteli jellemzőknek és a garantált szolgáltatási minőséget biztosító technológiának köszönhetően. A WiMAX 70 Mbit/s átviteli sebességet ígér akár 48 km távolságig, szemben a jelenleg alkalmazott Wi-Fi technológia 11 Mbit/s ill. 100 m értékeivel. A nagyvárosi vezeték nélküli hálózatok koncepciója az ún. fix vezeték nélküli megoldással kezdődik, ahol a nyilvános hálózatra kapcsolódó bázisállomások fix előfizetői állomások százait szolgálja ki, melyek egyaránt lehetnek ún. "Wi-Fi hot spot"-ok és tűzfallal védett vállalati hálózatok.
Kulcsszavak: Wi-Fi PanTel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50