Intel Shelton: út a 100 dolláros PC-hez

Széll Zoltán, 2004. november 28. 17:07
Az 500- és 400 dolláros PC-ár a világ sok részén elfogadható, de túl drágák, ha olyan személyek kívánják megvásárolni, akik a harmadik világ vagy a fejlődő nemzetek tagjai. Az 1000 dollár feletti ár azonban már a legtöbb felhasználó számára sok. Mivel a nagyon olcsó személyi számítógépek nagy érdeklődésre és hatalmas piacra számíthatnak, a lapka és PC gyártó óriások fantáziát látnak benne. Olyan új konstrukciók és megoldások bevezetését tervezik, amelyek akár 100 dolláros PC-k megjelenését teszik lehetővé. A Microsoft, az Intel, valamint az AMD szintén nagy érdeklődést tanúsít a piac ezen szegmense iránt.
A Microsoft, az Intel és több más gyártó szerint a hagyományos PC piac már telített, de - a várakozások szerint - a következő öt évben 300 millió PC-t vásárolnak olyan országokban, mint Kína és India. A Microsoft első embere, Steve Ballmer 100 dolláros PC-kről beszél, annak ellenére, hogy jelenleg a Windows licensz egy PC-re 60 dollár. Ezért a szoftvergyártó óriás a „Windows Starter Edition” bevezetését tervezi. Ez a mai PC-ken kapható Windows csökkentett képességű változata. Az új Windows operációs rendszert az OEM-ek 30 dollárért, vagy alacsonyabb áron kapják. Az Intel a 100 dolláros PC-hez nagyon olcsó alaplap bevezetését tervezi beágyazott Celeron CPU-val. A lapkagyártó óriás a tavaszi IDF-en már tett említést az új platformról, amelynek kódneve: „Shelton”. Az új PC-ket hivatalosan még nem jelentették be, de Kínában már várják az új terméket.

Az AMD szintén tervezi, hogy belép az ultra-alacsony árú PC piacra, ahol egy referencia eszközzel kíván megjelenni. A vállalat a Personal Internet Communicatort (vagy PIC) 200 dollár alatti áron szállítja A PIC azonban csak a Windows CE operációs rendszer és nem asztali PC felügyelete alatt fut. Az ultra-alacsony árú PC piac nyitott, még nem telített. Erre a piacra jelenleg elsősorban Linux alapú PC-ket szállítanak. A kínai és tajvani hardver- és lapkagyártók már készítik a nagy integráltságú PC-iket, amelyek bármely Intel vagy AMD komponenssel felveszik a versenyt.
Kulcsszavak: Microsoft AMD PC desktop Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09