Háromszor gyorsabb chipeket ígér az IBM új technológiája

Milkovits Gábor, 2004. december 7. 21:10
Az IBM sikeresen demonstrálta legújabb, „feszített germánium-alapú” technológiát használó kísérleti chipjeinek működését, amelyek jóval nagyobb teljesítményű, ugyanakkor energiatakarékosabb lapkákat ígérnek a jövőre.
Huiling Shang, az IBM kutatórészlegének tagja elmondta, hogy új lapkáik a germánium technológia segítségével a hagyományos szilícium áramkörökénél háromszor nagyobb teljesítményre képesek. A vállalat és konkurensei korábban már alkalmaztak germániumot a szintén teljesítménynövelő, úgynevezett „feszített szilíciumos” eljárásnál, ám mostanáig nem sikerült megoldaniuk a megfelelő koncentrációjú germánium beépítését a félvezető chipekbe. Az IBM-nél most kidolgozták a megfelelő eljárást, sőt arra is módot találtak, hogy a germánium réteg „kifeszítésével” még tovább fokozzák az áramkörök teljesítményét.

Az IBM képviselője elmondta, hogy a technológia még kísérleti fázisban van és leghamarabb valószínűleg a 2013-ra előirányzott 32 nanométeres eljárással készülő chipeknél fogják tömegesen alkalmazni. A cég részletesen is szeretné bemutatni az új technológiát a jövő héten San Franciscóban megrendezésre kerülő IEDM szakkiállításon.

Kulcsszavak: tudomány processzor IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50