Lezárult az internetes diákverseny

forrás Prim Online, 2004. december 9. 16:32
2004. október 25-én 460 csapat, közel 1400 diák részvételével, indult el "az év legveszélyesebb játéka", a UPC Magyarország Kft., az Oktopusz Alapítvány és a Coedu Távoktatási Kft. közös internetes versenye, a Professzor X Küldetés.
A 14-19 éves diákok az ország 478 településéről 3 fős "sejtekbe" tömörültek, és azt a feladatot kapták, hogy 6 hét alatt 6, a verseny honlapjáról (www.professzorx.hu) letöltött kisfilmben ismertetett információk alapján akadályozzák meg a gonosz professzort abban, hogy időgépe segítségével magyar tudósokat raboljon el.

"2004. december 2-án pontban déli 12 órakor a küldetés lezárult, miután az utolsó magyar tudóst, Bolyai Farkast is sikerült megmenteni, így Professzor X és csapata felsült. Ügynökeinknek köszönhetően egyetlen magyar tudósban sem tudtak kárt tenni, a professzor azonban ismeretlen helyre távozott" - jelenti az Ügynökség.

A sejtek minden héten leadták "aktáikat", olyan honlapokat, amelyeket maguk készítettek egy twiki nevű rendszer segítségével, és amelyekben feldolgozták a célszemély életét, munkásságát, személyiségét a megszerzett források alapján. Hat magyar tudós "menekült meg", hála az ifjú és lelkes ügynököknek: Wigner Jenő, Kandó Kálmán, Bay Zoltán, Kabay János, Kármán Tódor és Bolyai Farkas.

A Mimóza Kommunikációs Kft. által szervezett küldetésben a diákok csapatban dolgoztak, megtanulták az online publikáció szabályait, megismerték a twiki rendszer működését, honlapokat készítettek, fejlesztették internetes keresési képességüket, és sokat tanultak a magyar tudománytörténetről, nagy feltalálóinkról, tudósainkról.

Az ügynökök lelkesedéséről mi sem árulkodik jobban, mint hogy a verseny honlapján nem volt ritka a napi 2900 látogató, az ügynökök által feltöltött mellékletek (kép, hang, mozgókép) mennyisége elérte az 1,3 GB-ot, és a fórumokon a 6 hét alatt 4500 bejegyzés történt, bár ez a szám folyamatosan növekszik, még így a küldetés után is. Az ügynökök az utolsó erőpróba után önállóan létrehozták a Professzor X Küldetés nem hivatalos honlapját (http://px.uw.hu/), azzal a céllal, hogy a következő küldetésig is legyen egy virtuális közösségi hely, ahol az ügynökök tarthatják egymással a kapcsolatot.

A küldetés jövő ősszel folytatódik, annál is inkább, hiszen Professzor X még mindig szabadlábon van.

A verseny eredményeként elkészült akták legjobbjai szabadon letölthetők lesznek bárki számára a verseny honlapján keresztül, ezzel biztosítva hasznos segédanyagot bármilyen korosztály számára a magyar tudománytörténettel, és nagy tudósainkkal, feltalálóinkkal kapcsolatos ismeretszerzéshez.

A küldetés díjátadó gálájára 2004. december 11-én, szombaton 15 órakor kerül sor a UPC Magyarország központjában. A gálára a 21 legjobb csapat tagjait hívták meg a szervezők. A győztes sejt minden tagjának ajándéka egy-egy kiváló minőségű házimozirendszer lesz és 10-10 db tetszőleges film DVD-n, a 2. és a 3. helyezett csapat tagjai pedig digitális fényképezőgépekkel lesznek gazdagabbak.
Kulcsszavak: oktatás verseny

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50