44 biztonsági rést találtak a Unix rendszeren amerikai diákok

Milkovits Gábor, 2004. december 16. 18:29
Daniel Bernstein, a híres informatikus tudós végzős diákjai a chicago-i egyetemen, házi feladatként 44 biztonsági rést fedeztek fel különféle Unix alkalmazásokon.
A többek között a Linux operációs rendszer alapjául szolgáló kódokban talált, a kisebb hibáktól a viszonylag komolyabb sebezhetőségekig terjedő rések listáját a diákok közzé is tették az interneten (az oldal, illetve annak pontos URL címe e cikk írásakor sajnos nem volt elérhető). Bernstein ugyanakkor egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt a biztonsági résekkel kapcsolatban. A mostani hír alig két nappal azután látott napvilágot, hogy egy szoftvertesztelő cég bejelentette, 985 hibát talált a legújabb Linux operációs rendszerekhez készült „mag” programban. A társaság szerint egyébként annak ellenére, hogy ez a szám magasnak tűnik, még mindig kevesebb, mint ami a legtöbb pénzért forgalmazott szoftver esetében általában előfordul.

Bernstein kurzusán egyébként a diákoknak az volt a feladatuk, hogy az őszi szemeszterben fejenként 10 biztonsági rést találjanak a Unix szoftveralkalmazásokon. Mivel a csoport 25 diákja összesen csak 44-et talált, úgy tűnik, hogy sokuk osztályzata a tanár jóindulatán múlik majd.
Kulcsszavak: security UNIX

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50