Akciók fájlcserélő kiszolgálók ellen

forrás Prim Online, 2004. december 20. 13:10
A Motion Picture Association of America, Inc. (az Egyesült Államok Filmszövetsége, MPAA) tagságába tartozó vállalatok ezentúl erélyesebben lépnek fel olyan magánszemélyek ellen, akik filmek és TV-műsorok millióinak illegális másolatait hozzáférhetővé tevő kiszolgálókat üzemeltetnek a BitTorrenthez hasonló számítógépes hálózatokon. Magyarországon is hasonló akciókra számíthatnak a filmeket illegálisan elérhetővé tevő szerverek. Az ASVA, Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány, szerint Magyarországon is jelentős károkat okoz a filmek illegális terjesztése, jelenleg kb. 450 szerzői jogsértéssel kapcsolatos ügyben járnak el az ASVA tagjainak jogi képviselői.
VAsASVAA BitTorrent, a Direct Connect és az eDonkey mind az elmúlt években az interneten elburjánzó „egyenrangú fájlcserélő hálózatok” újabb fajtái közé taroznak. Ezek a fájlcserélő hálózatok kiszolgálókon alapulnak (a BitTorrent esetében „tracker”, az eDonkey esetében „server”, a Direct Connect esetében „hub” az ilyen kiszolgálók neve), amelyek indexelik és célba juttatják a különféle fájlokat. Azok az üzemeltetők, akik ellen az intézkedések irányulnak, a filmek és a TV-műsorok több millió illegális példányának ellopásához segítették hozzá az internetes kalózokat.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában elindított polgári pereken kívül az MPAA és tagvállalatai több ország jogtulajdonos szervezeteivel és bűnüldöző szerveivel közösen büntetőeljárást kezdeményeznek az illegális fájlcserélő kiszolgálók üzemeltetői ellen. A francia és a holland rendőrség már intézkedett a tudomásukra hozott információk alapján.

Ehhez hasonló együttműködésre Magyarországon is volt példa, november végén a Miskolci Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi illetve Informatikai Alosztályának munkatársai az internetes szerzői jogi kalózkodás történetében nemzetközi szinten is egyedülálló jelentőségű akciót hajtottak végre. Budapesten és Miskolcon, szervezett rendőri ellenőrzések során nyolc szervert foglaltak le, amelyen fellelhető szerzői jogsértő tartalmak mennyisége akár 15 TeraByte-ot is kitehet. Ez az adatmennyiség közel három és félezer DVD lemez összkapacitásának felel meg.

Kálmán András, az ASVA kuratóriumi tagja kijelentette: „Magyarországon sem nézhetjük tétlenül, ahogy bűnözők lopják és terjesztik a szerzői joggal védett filmeket és egyéb szellemi termékeinket. Az illegális filmletöltés, a másolt DVD-k tömeges árusítása sajnos ma már nem csak Amerika problémája. Ezt bizonyítja a rendőrök legutóbbi miskolci és budapesti rajtaütése is, melyek során nemcsak a lefoglalt szerverek tartalmának mennyisége volt megdöbbentő, hanem az is, hogy olyan filmeket is találtak a szervereken, melyeket a mozikban még be sem mutattak. A jogtulajdonosoknak csak a legutóbbi miskolci eset több 100 milliós kárt okozott.”

„Az ilyen kiszolgálók üzemeltetői pontosan szabályozni tudják, hogy milyen fájlok legyenek elérhetők a kiszolgálójukon, sőt azt is meghatározhatják, hogy milyen fájlokat nem engedélyeznek” - nyilatkozta John Malcolm, az MPAA alelnöke és nemzetközi kalózellenes tevékenységének igazgatója. „Vannak például üzemeltetők, akik nem tesznek közzé pornográfiát a rendszerükön, azt viszont minden lelkiismeret-furdalás nélkül megengedik, hogy szerzői jogvédelem hatálya alá eső filmek és TV-műsorok illegális másolatai haladjanak át kiszolgálóikon. Az a célunk, hogy ennek gátat vessünk.”

Az MPAA és a helyi jogtulajdonos szervezetek ezenkívül a világ különböző részein levélben szólítják fel tevékenységük felhagyására azokat az internetszolgáltatókat, amelyek eDonkey szervereket és DirectConnect hubokat működtetnek. Ezeknek a kiszolgálóknak az üzemeltetői az internet legsúlyosabb szerzői jogsértéseit követik el, hálózataikat együttesen több millió felhasználó veszi igénybe, hogy azonnal, törvénysértő módon több százmillió jogvédett fájlhoz jusson hozzá. Négy kontinens számos országában küldtek ki a kiszolgálók működtetésének beszüntetésére felszólító leveleket.

Ezek az intézkedések csak legújabb elemei az MPAA többfrontos harcának az internetes kalózkodás ellen. Többek között tájékoztatják a szülőket, a felhasználókat, az egyetemek működtetőit és hallgatóit, valamint a középiskolásokat és az általános iskolás diákokat a jelenségről; fellépnek a kalózellenes jogszabályok büntetési tételeinek súlyosbításáért; pert indítanak az egyéni internetes fájlkereskedők ellen; új technológiákat dolgoznak ki a kalózkodás észlelésére és megakadályozására

Kalózkodás a filmiparban


A filmipar ebben az évben több mint 3,5 milliárd dollárt veszít a filmkalózok miatt, mely összeg nem tartalmazza az illegális file-megosztás által okozott károkat. Smith Barney tanulmánya szerint ez a szám jövőre 5,4 milliárdra fog ugrani. A filmkalózkodás megkárosítja a fogyasztókat is, hiszen a mozikban magasabb jegyárakat kell fizetni, mivel a filmkalózok által okozott károk miatt nem tudják a jegyeket a tervezett alacsonyabb árakon eladni. A kalózkodás százezreket károsít, akiknek munkája szintén a filmipartól függ, mint amilyenek a hang- és látványtechnikai szakemberek, az asztalosok, vagy a mozik és videotékák alkalmazottai.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05