Microsoft-pályázatok és -versenyek az oktatási szférának

forrás Prim Online, 2004. december 21. 20:00
2005-ben a Microsoft újabb regionális és nemzetközi szintű versenyeket és pályázatokat hirdet: az Imagine Cup az egyetemisták, főiskolások és középiskolások informatikai versenye 9 kategóriában. A Windows Embedded Student CahellengE beágyazott operációs rendszerekkel kapcsolatos csapatverseny az egyetemisták és főiskolások számára, a Microsoft Research programja pedig fiatal kutatóknak kínál ösztöndíj lehetőséget.
A Microsoft a Társ a Tanulásban Program (http://www.microsoft.com/hun/oktatas/pil.mspx) keretében mozdítja elő a közoktatás fejlesztését, eszközeinek modernizálását. A felsőoktatást többek között képzésekkel, kutatási együttműködésekkel és kompetencia-központok létrehozásával segíti.

Imagine Cup 2005

Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Imagine Cup, a Microsoft globális informatikai versenye. 2005-ben 9 kategóriában mérhetik össze tudásukat a világ egyetemistái, főiskolásai és idén először középiskolásai is. Az egyes kategóriáknak saját szabályai vannak, van köztük 2 és 3 fordulós, online és offline verseny is. A verseny díjainak összesített értéke kb. 200 000 USD. A döntőt 2005 júliusában, Jokohamában rendezik meg, ahová a döntősök, illetve bizonyos kategóriákban felkészítő tanáraik is utaznak.

A verseny idei témája "a köztünk lévő akadályok lebontása" ("Dissolving boundaries between us"). A versenyzők kilenc kategóriában mérhetik össze tudásukat:

Szoftvertervezés: egy alkalmazást kell elkészíteniük, amely egy mobil eszközt és egy saját XML webszolgáltatást is felhasznál.

Office fejlesztés: egy alkalmazást kell készíteni a Microsoft Office Rendszer segítségével.

Webfejlesztés:
olyan ASP.NET alapú oktatási weboldalt kell készíteni, amely a verseny témáját dolgozza fel.

Algoritmus: az egyéni versenyben a versenyzőknek egy online kvízt kell megoldaniuk, majd programozási feladatokat kapnak.

Rövidfilm: a csapatoknak a verseny témáját feldolgozó rövid filmet kell készíteni.

Animáció:
a DirectX technológia felhasználásával háromdimenziós animációt kell készíteni a verseny témájáról.

IT:
a rendszergazdai ismeretekről teszten és esettanulmányokon keresztül kell számot adni.

Üzleti terv: a csapatok legjobb üzleti ötleteiket dolgozhatják ki.

Vizuális játék: nanorobotokat irányító algoritmusok megírása a feladat, hogy egy virtuális emberi testben gyógyításra használhassák őket.

A többi online verseny mellett a szoftvertervezés kategóriának magyar, offline fordulója is lesz, ahol szintén értékes nyeremények várnak a győztesekre. A nyertes csapat felkészítő tanárával együtt elutazhat Theszaloníkibe, a kelet-közép-európai döntőre. A nyertesek utazásait a Microsoft finanszírozza.

A magyar forduló jelentkezési és az első tervek beadásának határideje 2005. március 1. A csapatoknak először egy alkalmazás terveit kell elkészíteniük, majd magát az alkalmazást is, közülük a legjobb pályamunkákat a zsűri előtt mutatják be a versenyzők.

Az Imagine Cup részleteiről a verseny hivatalos oldalain, illetve a magyar nyelvű tájékoztató oldalakon lehet olvasni.

A versenyre az alábbi címen lehet jelentkezni:
http://hu.imagine.thespoke.net

További információ:

http://www.msportal.hu/imagine
http://imagine.thespoke.net
http://hu.imagine.thespoke.net

Windows Embedded Student ChallengE

A Windows CE.NET, a Microsoft beágyazott operációs rendszere kézi-számítógépekhez és más eszközökhöz, ahol fontos a kis méret, vagy a valós idejű végrehajtás.

A Windows Embedded Student ChallengE versenyen a csapatoknak fel kell építeniük saját Windows CE operációs rendszerüket a platformhoz tartozó Platform Builder alkalmazás segítségével, és egy alkalmazást kell elkészíteniük rá, amely valamilyen valós problémát old meg.

A jelentkezés határideje 2005. január 23., a pályamunkák leadásának határideje 2005. április 23. A verseny összdíjazása több mint 23 000 USD, az első díj 8 000 USD.

A versenyről és a zsűrizés szempontjairól bővebben a verseny honlapján lehet olvasni.

További információ:

http://www.windowschallenge.com

Pályázat PhD hallgatók számára

A Microsoft Research (MSR) a Microsoft kutatással foglalkozó részlege. 1991 óta a világ számos pontján tart fent irodát, melyben több mint 800 kutató foglalkozik az információtechnológia jövőjét meghatározó újításokkal.

2004-ben a Microsoft Research Cambridge-i irodája létrehozta az External Research Office-t (ERO), amely az egyetemekkel való együttműködést koordinálja. Az ERO 2004 decemberében kiírt egy pályázatot PhD hallgatóknak, amelyben az információtechnológia, az elektronika és a matematika terén tevékenykedő fiatal kutatókat kívánja támogatni. Külön kiemelt témák azok, amelyek ötvözik az információtechnológia és a hagyományos tudományok, mint például a biológia, kémia, fizika, a neurális kutatás, az anyagtudomány, az immunológia, a természetvédelem, társadalomtudományok és az ember-számítógép kapcsolat eredményeit.

A pályázatokat nem közvetlenül a hallgatók, hanem az egyes intézmények, illetve tanszékek nyújthatják be. A jelentkezés határideje 2005. április 17. Jelentkezni online lehet az ERO honlapján.

A nyertesek egyenként legfeljebb évi 30 000 eurót kapnak maximum három évig. Azok a hallgatók, akik már részesülnek valamilyen ösztöndíjban legfeljebb 10 000 eurós éves juttatásban részesülnek. Emellett a nyertesek, munkájuk segítésére, kapnak egy-egy TabletPC-t, a hozzá tartozó szoftvercsomaggal. A második év után egyes résztvevők lehetőséget kaphatnak a Microsoft Researchben való kutatásra is.

A pályázat részleteiről a Microsoft Research Cambridge External Research Office oldalain lehet olvasni, itt találhatják meg az érdeklődők a jelentkezési lapot is.
http://research.microsoft.com/ero/phd/

További információk:
A pályamunkák elkészítéséhez használható szoftverek beszerzéséről:
http://www.microsoft.com/hun/oktatas/campus.mspx
http://www.microsoft.com/hun/oktatas/msdn_academic_alliance.mspx

Közösségi weboldalak a versenyekkel kapcsolatos kérdéseknek és más technológiai információknak:
http://hu.thespoke.net
Kulcsszavak: Microsoft oktatás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50