Az online áruházak helyzete az internetgazdaságban

forrás Prim Online, 2004. december 22. 18:30
A karácsonyi bevásárlási roham elkerülésére nyújthat megoldást az interneten keresztüli vásárlás, hiszen a karosszékben ülve vásárolhatjuk meg a szeretetteinknek szánt ajándékokat, és azokat kedvezőbb áron szerezhetjük be, mint a hagyományos kiskereskedelmi egységekben. A webáruházak 2/3-a nyújt kedvezményt az interneten keresztül vásárlók számára, és a kedvezmény mértéke az előbbi áruházak 70%-ában 1-10% közötti.
Míg az Egyesült Államokban a hagyományos kiskereskedelemmel foglalkozó webes áruházak "megszorongatták" a csak interneten keresztül értékesítő webáruházakat, addig Magyarországon épp az ellenkezője tapasztalható, hiszen az utóbbi online áruháztípusok átlagosan nagyobb online árbevétellel rendelkeznek, mint a hagyományos kiskereskedelmi háttérrel is rendelkező, interneten keresztül értékesítő társaik.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. - a Sun Microsystems Kft. -vel együttműködve - negyedévente felméri a vállalatok és a lakosság internethasználati szokásait, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Aktuális felmérésük az online boltokra vonatkozik.

Az MSNBC.com elemzése szerint az Egyesült Államokban a 25 legnagyobb kereskedelmi lánc internetes értékesítéséből származó bevételei 50 százalékkal nőttek a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, megduplázva a teljes online szektor forgalmát.

Ezzel szemben - a GKI Rt. 2003-ban és 2004-ben végzett kutatási eredményei alapján - Magyarországon a csak interneten keresztül értékesítő áruházakra jutó online árbevétel nagysága nemcsak 2004-ben, de 2003-ban is magasabb volt, mint a hagyományos háttérrel is rendelkező társaiknak. Emellett - az előbbi célcsoportban - 2003-ról 2004-re az egy áruházra jutó átlagos árbevétel növekedése is dinamikusabb volt (100 millió forintról 185 millió forintra).

Ugyanakkor az előbb említett átlagos árbevétel értékek megtévesztők lehetnek a hazai online piac magas koncentrációja miatt. A 10 legnagyobb piaci szereplő adja a teljes piaci volumen felét, azaz körülbelül 5 milliárd forintot, az első 25 szereplő a piac közel 70%-át, míg az 50 legnagyobb áruház a piac közel 90%-át.

2003-ban a piaci szereplők 85%-ának, 2004-ben 81%-ának az éves nettó árbevétele nem érte el az 5 millió forintot. Ugyanakkor 2003-ról 2004-re azt tapasztalható, hogy az 5 millió forint alatti, illetve a 20-100 millió forint közötti forgalmat generált áruházak egy része magasabb árbevétel kategóriába lépett, amely alapján a szereplők megerősödésére következtetünk.

Az átlagos árbevétel alakulása 2003-ban és 2004-ben (millió Ft)

Forrás: GKI Rt.-T-Mobile-Sun kutatása alapján

Az áruházak árbevételkategóriák szerinti megoszlása

Forrás: GKI Rt.-T-Mobile-Sun kutatása alapján


2004 elejéhez képest tovább nőtt a webáruházak napi átlagos látogatóinak száma, ami az áruházak "népszerűségének" növekedésével, illetve a hűséges vásárlói kör kialakulásával magyarázható. A felhasználók körében terjedő jó példák (pl.: az online vásárlás előnyei és működőképessége) hatására egyre többen próbálják és fogják kipróbálni az online vásárlást és kihasználni az abban rejlő előnyöket.


Az év elején végzett kutatás eredménye alapján azt tapasztalták, hogy minél régebb óta működik egy áruház, annál magasabb annak napi átlagos látogatóinak száma. E feltevést a legfrissebb kutatási eredmények részben megcáfolták, és azt tapasztalták, hogy a napi látogatószám alakulását csak részben magyarázza a tevékenység megkezdésének ideje. A 2000 előtt alakult webáruházak átlagos napi látogatóinak száma 1800, a 2000-2001 között alakult áruházaké 2800, a 2002-2003-ban alakult áruházaké 1200, míg a 2004-es év új jövevényeinek átlagos napi látogatószáma 700.

Az áruházak napi átlagos látogatottságának alakulása az alapítás éve szerint


Forrás: GKI Rt.-T-Mobile-Sun kutatása alapján


A felhasználók számára azért is megéri a világhálón vásárolni, mert az áruházak 38%-a a termékek többségét, 26%-a pedig részben olcsóbban kínálja, mint a hagyományos kiskereskedelmi egységek. E boltok közel 70%-a 1-10% kedvezményt biztosít vásárlói számára.

2004 második félévében - elsősorban a karácsonyi bevásárlásoknak köszönhetően - az áruház-tulajdonosok az első félévben elért árbevételük 25%-os növekedését várják. Ez az érték várhatóan magasabb lesz, ha a tavalyi adatokat nézzük, hiszen 2003 karácsonyi időszakában (november, december) a teljes tavalyi forgalom egyharmada bonyolódott le. Ez alapján 2004 év végére a teljes évi nettó forgalom elérheti a 11-12 milliárd forintot.

Az online áruházukban forgalmazott termékek olcsóbbak-e az offline kereskedelmi egységekben forgalmazott termékeknél?


Forrás: GKI Rt.-T-Mobile-Sun kutatása alapján

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50