Lengyel Linux-fürtöt mutattak be

forrás Prim Online, 2004. december 26. 18:10
Az Intel, 12 lengyel akadémiai központ és a Czestochowa Műszaki Egyetem - mint a projekt koordinátora - bemutatták a nemzeti Linuxfürtöt - a CLUSTERIX-et. A földrajzilag szétszórt hálózat 802 Intel Itanium 2 processzort tartalmaz, így ez Európa egyik legnagyobb teljesítményű szuperkomputere.
"A CLUSTERIX használatával a tudósok, tanulók és vállalkozások képesek lesznek többféle módon kihasználni a tartalékokat, hiszen nekik általában nagy számítástechnikai igényeik vannak. A földrajzi elhelyezkedés sem fontos kritérium többé - a fürt által lehetséges a tartalékok, szolgáltatások és alkalmazások hozzáférése, minden hálózati felhasználó számára - az országban bárhol " - mondta a projekt vezető professzora, Roman Wyrzykowsky, a Czestochowa Műszaki Egyetemről. "A legfontosabb dolog azonban az, hogy a projekt megvalósítása újabb bizonyíték a lengyel akadémiai közösség szakértelmére."

"A Clusterix projekt több mint a lengyel akadémiai közösség egyedi kezdeményezése, hiszen nemzetközi szinten is innovatív megoldást jelent. Ezért az Intel Corporation a projekt támogatása mellett döntött" - mondta Pawel Gepner, az Intel EMEA régiós architektúrákért felelős specialistája.

A fürt teraflopban mért teljesítménye (egy teraflop megegyezik egy másodperc alatt történő 1012 lebegő pontos művelettel) 4,4 teraflop. A CLUSTERIX-et tudományos célokra használják majd, többek között jelenségek modellezésére (például a termomechanika terén), összetett szimulációkra (például a véráram), vizualizációra, a proteinstruktúrák előrejelzésére, molekuláris chipek tervezésére.

Az országos Linux fürt kifejlesztői hangsúlyozzák, hogy az innovatív rendszer sikeres megépítése annak volt köszönhető, hogy tökéletes szinergiát tudtak kialakítani a hardverek és fejlesztői eszközök között. A megvalósítás során az Intel fordító programjait, teljesítmény eszközeit, illetve fürteszközeit használták. A cluster a következő helyeken található: Białystok Műszaki Egyetem, Częstochowa Műszaki Egyetem, TASK Computer Center (Gdansk), Łódź Műszaki Egyetem, Maria Curie-Skłodowska Egyetem (Lublin LubMAN), Academic Computer Center CYFRONET AGH (Krakkó), Opole Egyetem, Poznań Supercomputing and Networking Center, Szczecin Műszaki Egyetem, Warsaw Műszaki Egyetem, Wrocław Műszaki Egyetem, Zielona Góra Egyetem.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05