Kombinált Bluray/hagyományos DVD lemez a JVC-től

Milkovits Gábor, 2004. december 30. 17:20
Alig három héttel a Toshiba és a Memory Tech hibrid HD DVD/hagyományos DVD lemeze után a JVC bemutatta az első kombinált kéklézeres Bluray/hagyományos DVD, háromrétegű lemezt.
Az új médium összesen 33,5 GB tárolókapacitással rendelkezik: két rétege kéklézeres technológiával olvasható nagyfelbontású mozgóképeket, míg a harmadik hagyományos DVD eszközökön lejátszható tartalmakat képes tárolni. A lemez egy olyan filmbevonatot tartalmaz, amely a kék lézert visszaveri - így az a két külső réteget olvassa - míg a vöröset átengedi a harmadik belső, hagyományos adattároló réteghez. A JVC-nél egyelőre nem tudták megmondani, hogy a prototípust mikor követi majd a termék piaci bevezetése, ám a lemez specifikációját mindenesetre már benyújtották a Bluray Disc Szövetséghez, hogy fogadja el, mint szabványt. A cég ugyanakkor azt is bejelentette, hogy egy hasonló technológiával készülő, 58,5 GB-os verzió is fejlesztési fázisban van már. A JVC illetékese elmondta, hogy az új lemez nemcsak ugyanazon film kétféle formátumban lejátszható változatainak a tárolására alkalmas, hanem egészen új lehetőségeket nyit meg a vegyes tartalmak, például filmek, zene és videojátékok egyetlen lemezen történő kibocsátásához.

A Toshiba és a JVC kombinált DVD lemezének időben ennyire közeli bemutatása is jól érzékelteti a kétféle kéklézeres formátum közötti verseny kiélezettségét. Az olcsóbb technológiájú HD DVD gyártóinak úgy tűnik, hogy valamivel több hollywoodi filmstúdiót sikerült maguk mögé felsorakoztatniuk, ám a Bluray lemezek jelenleg magasabb tárolókapacitással rendelkeznek. A két, egymással nem kompatibilis technológia versengése szakértők szerint zűrzavart okoz a piacon, mivel egyelőre egyik szereplő sincsen tisztában azzal, hogy melyik is lesz majd a következő generációs, nagy képfelbontású mozgóképes tartalmak tárolására szolgáló eljárás.

Kulcsszavak: Blu-ray kék lézer DVD JVC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09