Lengyelország mégis támogatja az EU szoftverszabadalmi irányelvét

Milkovits Gábor, 2005. január 22. 09:59
Úgy tűnik, hogy a jövő héten véget ér a szoftverszabadalmi irányelv körüli huzavona az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsában, és a testület elfogadja a Miniszterek Tanácsa által eredetileg megszövegezett változatot.
Tavaly az ügyet (furcsa módon) tárgyaló mezőgazdasági testület lengyel tagja miatt kétszer is el kellett halasztani az egyszer már a Miniszterek Tanácsa által jóváhagyott direktíva elfogadását – a lengyelek voltak ugyanis az adott helyzetben a mérleg nyelve. Először, novemberben arra hivatkoztak, hogy nem elég világos, illetve néhány helyen pontatlan az irányelv szövege, december végén azonban Wlodzimierz Marcinski, lengyel informatikai miniszterhelyettes az esedékes ülésre ellátogatva már félreérthetetlenül kijelentette, hogy Lengyelország egyértelmű, a szoftverekre vonatkozó szabadalmakat kizáró szoftverszabadalmi szabályozást szeretne Európában. Ehhez képest meglepő fordulat, hogy a lengyel kormány most azt közölte: nem fogja ellenezni az eredeti irányelv hivatalos elfogadását az Unió mezőgazdasági minisztereinek január 24-én, hétfőn esedékes értekezletén.

Amennyiben a szöveget végül is elfogadják a küldöttek, úgy a direktíva ismét az Európai Parlamenthez kerül. A jövője azonban még ezután is meglehetősen bizonytalan, mert a hónap folyamán két ízben is olyan kezdeményezés született EP-képviselők csoportjai részéről, amely a teljes törvényalkotási folyamat újraindítására, vagyis egy teljesen új irányelv kidolgozására irányult. Ebből adódóan elképzelhető, hogy a szoftverszabadalmi szabályozás megszületéséig még jó pár csatát vív majd egymással a Parlament és a Miniszterek Tanácsa.

Kulcsszavak: =szoftverszabadalom jog EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50