Az eBay passzolta a Microsoft Passportot

Zsadányi Pál, 2005. január 24. 10:45
A cikkíró, mint egyszerre eBay tag és – bétatesztelés folytán logikusan – Microsoft Passport azonosítást alkalmazó, kapott egy szerelmes levelet az eBay-től, amelyben közlik, hogy a továbbiakban nem lehet belépni az eBay-re az MS Passport .NET azonosítással. Helyette a regisztrációkor megadott azonosítót és jelszavat kell használni. Ha netán elfelejtettük volna, akkor segítenek a megtalálásában.
Már 2004 decemberben jelezték

Nos, a cikkíró nem felejtette el az eredeti regisztrációs adatait, így gond nélkül vissza is tudott jutni az eBay bugyraiba, de igazán kíváncsivá tette, hogy mi késztethette erre a lépésre az e-Bayt. Ezen rágódott az InternetNews szerkesztője, Clint Boulton is.

Az eBay oldalain található (most némileg módosított) közlemény rámutat, hogy a dolog nem váratlan, mert már tavaly decemberben jelezték az MS Passport autentikáció elhagyását valamikor január vége táján. Most tehát csak véglegessé vált az a terv, hogy egyszerűsítik a belépést, igazodva a más webhelyeken konvencionálisan használt módszerekhez.

.NET Alerts helyettesítők


A Passport mellőzése egyben azt is jelentette, hogy a Passport tulajdonosok MS .NET figyelmeztető üzeneteket (.NET Alerts) sem kaphatnak a továbbiakban az eBay aukciós alrendszerből. Helyette új, ingyenesen regisztrálható szolgáltatásokat ajánl az eBay. Kérhető üzenet a mobiltelefonra (vagy a PDA-ra), letölthető egy valós idejű kijelzést adó eszközsáv, vagy hitelesítő szolgáltatásokat szerezhetünk be az eBay-től, esetleg, harmadik szállítótól.

A részletek a csatlakozó hivatkozásokon tanulmányozhatók. Egy biztos, a Microsoft minden bizonnyal nem felhőtlenül örül annak, hogy egyetlen pontos beléptetőjének újabb alkalmazója hagyta ott.

Biztonságos webszolgáltatásokat! – De hogyan?


Az MS .NET Passport megtervezésének a fő koncepciója az volt, hogy biztonságosabb webszolgáltatásokat lehessen üzemeltetni úgy a világhálón, hogy az az alkalmazókat ne kergesse a jelszó őrületbe. Ezért született egy sereg kísérlet az egyetlen pontos beléptetési rendszerek megalkotására, kezdve a Novell NDS-el, a MS AD-n át az MS .NET Passport-ig, és más kísérletekig. A .NET Passport versenyhelyzete most egyre rosszabb, minthogy nemrég hagyta ott a Monster.com is. Az ipari elemzők ennek okát a Windows és IE sokat szidott adatvédelmi bizonytalanságaiban keresik. A Gartner például már 2003-ban figyelmeztette a cégeket, hogy üzleti szoftvereikben kerüljék a .NET Passport azonosítás használatát.

Alternatívák?


Közben a következő versenytársak jelentek meg: a HP, a Sun Microsystems, a Liberty Alience nyílt közösség szervezőiként (államigazgatási hátszéllel), amihez októberben még csatlakozott az IBM és vagy további 7 vezető cég.

A Microsoft tartja a frontot


A Microsoft, a maga részéről, továbbra is kitart a .NET Passport koncepció mellett, hisz annak kialakításában nagyon sok üzleti partnerével együtt dolgozott, és őket nem hagyhatják cserben – vélik Redmondban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50