Kimagaslóan eredményes az LG mobiltelefon-üzletága

MTI Sajtóadatbank, 2005. január 26. 09:51
A dél-koreai LG Electronics Inc. negyedik negyedéves eredménye nyereségbe fordult éves összevetésben a mobiltelefon készülékek rekord értékesítésének köszönhetően, bár forgalma az előző negyedévhez képest alacsonyabb lett a lapképernyős televízió készülékek csökkenő ára miatt.
A világ ötödik legnagyobb mobiltelefon-készülék gyártója az idén 40 százalékos forgalom növekedésre számít harmadik generációs készülékeinek köszönhetően. Az összesített forgalmával kapcsolatban felmerült kételyek azonban közel három százalékkal nyomták le részvényének árfolyamát kedden. A piac a második negyedévre várja a lapképernyős televízió készülékek árak fordulatát a mélyponton.

Az LG 143,6 milliárd won (138,3 millió dollár) adózott eredményt ért el a negyedik negyedévben, messze felülmúlva ezzel az átlagosan 126 milliárdos elemzői becsléseket. Egy évvel korábban még 17 milliárd won veszteséggel zárta a negyedévet átszervezési költségeinek terhe miatt. A harmadik negyedévben 304 milliárd won nyereséget ért el.

Az üzemi eredmény 52 százalékkal 94,9 milliárd dollárra csökkent a won 11 százalékos árfolyam nyeresége miatt a dollárral szemben. Az elemzők 249 milliárdot vártak. Az értékesítési árbevétel 20 százalékkal 6500 milliárd wonra emelkedett a negyedévben. Az idén 28.000-30.000 milliárd won forgalmat vár az LG a 2004-es 24.700 milliárd után.

Az LG tavaly 1530 milliárd won nyereséget ért el, több mint duplájára a 2003-asnak. A Reuters Estimates előrejelzése szerint az idén 1350 milliárd won nyereségre számíthat. A Hyundai Securities szakértője ezt a várható csökkenést így indokolja: "Szkeptikusak vagyunk a kilátásokat illetően, mivel a mobiltelefon gyártás az egyetlen erőteljesen nyereséges tevékenység. Az LG-nek ezen kívül még foglalkoznia kell az erős wonnak a fedezeti pontjára gyakorolt hatásával is."

Az LG annak ellenére is, hogy viszonylag későn lépett be az erős versennyel jellemzett mobiltelefon piacra, óriási harmadik generációs készülék megrendelésekkel rendelkezik olyan nagy szolgáltatóktól, mint például a Hutchison Whampoa, vagy a France Telecom tulajdonában lévő Orange. A 45 százalékos tulajdonában lévő folyadékkristályos monitorokat gyártó LG.Philips LCD Co. Ltd. viszont az általános árcsökkenés miatt 94 százalékos nyereség csökkenést szenvedett el a negyedévben.

Az LG mobiltelefon készülék eladásainak 40 százalékos, 62 millióra történő növekedését várja az idén, még annak ellenére is, hogy az idei első negyedévi érétkesítései szezonális tényezők hatása miatt valószínűleg nem haladják majd meg a tavaly negyedik negyedévi 13,9 milliót. A harmadik negyedévben 11,8 milliót értékesített. Az erős verseny következtében nem valószínű, hogy az LG magasabb nyereségkulcsot érhetne el a negyedik negyedévi 5,6 százaléknál. A távközlési ágazat adta a forgalom 44 százalékát a negyedik negyedévben, míg a monitor és média üzletág 36 százalékot, az egyéb készülékek pedig 20 százalékot.

A Strategy Analytics piackutató cég számításai szerint az LG a harmadik negyedév folyamán előzte meg a Sony Ericssont 7 százalékos piaci részesedés megszerzésével a mobiltelefonok értékesítésében. Előtte sorrendben a Nokia, a Motorola, a Samsung valamint a Siemens AG állnak.

Kulcsszavak: +céginfo LG Electronics LG

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50