Vírus Buster, EsetNOD32 2005 februárjában ismét 100% VB Award

Geza Papp, 2005. február 1. 17:09
Hajnalban kaptam meg a Virus Bulletin februári számát. A független angol lap kéthavonta teszteli az arra érdemesült antivírus szoftvereket. A Virus Bulletin 100% Award-ot azok a vírusvédelmi termékek kapják meg, melyek felismerik az összes vadon terjedő vírust, és nem okoznak vakriasztást tiszta fájlokon történő kereséskor. A tesztek elsősorban a felismerési arányra és a keresési sebességre koncentrálnak.
Várakozásom nem volt hiábavaló, mert az általam a világ első öt legjobb programjainak tartott termékek ismét bizonyítottak. (Önkényes rangsoromat - elsősorban az átlagfelhasználók szemével nézve a programokat - állítottam fel, jelentős szerepet adva az elérhetőség – ár – teljesítmény aránynak. A kedvező ár azt jelenti fogalmazatomban, hogy a mai viszonyok mellett egy kis spórolással egy – a számítógépét igen gyakran használó diák is megveheti kis spórolással zsebpénzéből az adott terméket...). Ezek között is az általam elsők közé sorolt NOD32, és a VirusBuster termékei ismételten elérték a lap igen alapos próbái „programizzasztó” sora után a 100% AWARD teljesítményt.

A VirusBuster magyar cég. Az igen megtisztelő 100% Award címet immáron 12. alkalommal kapta meg – ezen belül az utolsó kilencet egymás után sorozatban 2003. júniusa óta. A lap tesztelése minden alkalommal más disztribúción, operációs rendszeren történik. Az utolsó kilenc a következő volt: (idézve a lapból)

February 2005: Windows NT

November 2004: Windows Server 2003

August 2004: NetWare

June 2004: Windows XP Professional

April 2004: Red Hat Linux 9

February 2004: Windows NT

November 2003: Windows 2003 Server

August 2003: Netware 6.0

June 2003: Windows XP Professional

Így elmondhatjuk, hogy a magyar VirusBuster termékei az utóbbi 19 hónapban a különféle Windows rendszereknek, a Linux (Red Hat) a NetWare rendszereknek teljes védelmet biztosítottak. Azokra vírust, vagy más, addig még ismeretlen rosszindulatú kódot (heurisztikájuk kiválósága miatt) nem engedtek feljutni, még az addig ismeretlen, nem analizált malware sem fertőzte a VBShield által védett rendszereket. A termékeik ára igen kedvező, de e mellett engedményeik is vannak. Ide már csak egy kis mondat hiányzik: Gratulálunk, így tovább!!

Be kell vallanom, hogy az antivírus-program szinte teljes megújulása miatt – kissé nagyobb érdeklődéssel vártam az Eset Software, (szlovák "származású", alapítású, amerikai, Coronado, CA székhelyű cég) NOD32 ("Nemocnica na Okraji Disku" - mindez magyarul "Kórház a lemez szélén"-nek felel meg, mivel az első vírusok jellemzően a lemezek bootszektorát támadták meg, ami a lemez szélén helyezkedik el) antivirus program eredményét. Nem hiába – a program fejlesztője „büszke lehet magára”. Most két „kimaradással” 30. alkalommal kapták meg a kitüntető 100% Award címet. Az Eset NOD32 az egyetlen olyan anti-vírus program, amely az első Virus Bulletin tesztje óta (1998. május) nem engedett át egyetlen vadon élő vírust sem a rendszeres tesztek során. A NOD32 kapta idáig a legtöbb Virus Bulletin díjat, keresési sebessége pedig a vetélytársakénál akár ötvenszer gyorsabb! (Forrás: Virus Bulletin)

A cégnek magyar kirendeltsége van, ahol mindent készségesen elmondanak termékeikről, bemutatják azokat, melyeket ott meg is lehet rendelni, és hasonlóan a VirusBusterhez az elektronikus licence, és a termék szinte azonnal a felhasználónál van.

Tehát 80 hónapja a termékeik által védett rendszerekre sem vírus, sem rosszindulatú ismeretlen kórokozó nem jutott fel. A termékek igen kedvező árúak, de e mellett sokan jelentős árengedményekkel vehetik meg azokat.

Az említett termékek folyamatos fejlesztése, a hibátlanságra való törekvésük, és rengeteg munka juttatta azokat a csúcsra, ahol úgy néz ki, hogy – bátran kimondhatom: a VirusBusterrel együtt – immár bérelt helyük van. Szintén csak egy kis mondat hiányzik: Gratulálunk, így tovább!!

Engedtessék meg, hogy az általam e körbe sorolt, és ajánlott antivírus-programokat is megemlítsem: Kaspersky KAV, Norman Virus Control, CE eTrust AV, Doctor Web Dr.Web, Alwil Avast Antivirus, H+BEDV Antivir, SOFTWIN Bitdefender, Sophos Anti-Virus, F-Secure Anti-Virus. Teljesítményük sokadik alkalommal szintén 100% Award – a termékek próbaverziója ingyenesen letölthető, és használható egy hónapig. Nekik is csak gratulálni lehet.

Geza Papp
Networksecurity and Virusanalyst

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09