EU - Microsoft kezdeményezés a kis- és középvállalati versenyképesség növelésére

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 2. 08:50
Új, európai szintű kezdeményezést jelentett be kedden Prágában a Microsoft: az EU Pályázati Tanácsadó (EU Grants Advisor) - rövid nevén EUGA - programot, melynek célja a kis- és középvállalati szektor technológiai fejlődésének elősegítése, és ennek révén a gazdaság versenyképességének növelése.
Prágában a Microsoft Kormányzati Vezetői Fórumán - ahol a közép-kelet-európai térség kormányzati és üzleti vezetői találkoznak, hogy megvitassák a magánszektor lehetséges szerepvállalását az e-kormányzati programok megvalósításában - ezúttal elsősorban az EU által meghirdetett lisszaboni stratégia célkitűzéseit vitatják meg.

A lisszaboni stratégiát 2000 márciusában fogalmazta meg az Európai Tanács; a program legfőbb célkitűzése, hogy 2010-re az Európai Unió a világ legversenyképesebb és legdinamikusabban fejlődő, tudásalapú gazdaságává váljon.

A tanácskozáson bejelentett EUGA-kezdeményezés célja a kis- és középvállalati szektor (KKV) technológiai fejlődésének elősegítése az Európai Uniós támogatások elérésének megkönnyítésével. A Microsoft különböző iparági partnereivel, távközlési cégekkel, bankokkal, üzleti társulásokkal és kereskedelmi kamarákkal szövetségre lépve indítja el a kezdeményezést, melynek keretében arra törekszik, hogy az Európai Unió pénzügyi támogatási lehetőségeit minél szélesebb körben megismertesse az európai KKV szektorral, és segítséget nyújtson számukra a megfelelő információk összegyűjtésében és a pályázatok elkészítésében.

Az EU 25 tagállamában mintegy 20 millió kis- és középvállalat tevékenykedik, alkalmazottaik száma meghaladja a 122 millió főt. Tapasztalatok szerint, ezen vállalkozásoknak mindössze 45 százaléka tud az igénybe vehető EU támogatások létezéséről, és csupán 4 százalékuk nyújt be pályázatot.

Az EUGA különböző online és offline szolgáltatások együttesét jelenti, melyeket a Microsoft és a programban együttműködő partnerei kifejezetten a kis- és középvállalatok igényeinek megfelelően alakítottak ki. Az EUGA program szolgáltatásai közé tartozik többek között az új pályázatokról való online információnyújtás, az EU-s pályázatokhoz kapcsolódó nyomtatott ismertetőanyagok terjesztése, valamint konzultációs lehetőség biztosítása a pályázni kívánó cégek számára. A konzultáció során a cégek megismerhetik az EU pályázatok pontos előírásait, a benyújtás feltételit, valamint betekintést nyerhetnek az EU döntéshozatali mechanizmusába.

Az EUGA kezdeményezés, a nemzetközi ütemezéshez hasonlóan 2005 februárjától Magyarországon is útjára indul. Ennek megfelelően hazánkban is kialakításra kerülnek azok az online és offline szolgáltatások, melyek a kis- és középvállalkozások pályázati tevékenységét támogatják. A program hazai megvalósításában jelentős szerepet vállal az Axelero, és az Intel, hogy segítségükkel a Microsoft teljes körű informatikai megoldásokat nyújthasson a szektor szereplői számára.

Az együttműködés első lépésében pályázati portál kerül kialakításra, mely várhatóan február végétől lesz elérhető. Annak érdekében, hogy a program minél szélesebb körű szolgáltatásokkal segíthesse a vállalkozásokat, a Microsoft Magyarország a hazai gazdasági élet további kiemelt szereplőivel folytat tárgyalásokat az együttműködésről.

Kulcsszavak: EU Microsoft pályázat trend

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05