Új DVD-másolásvédelemmel próbálkozik a Macrovision

Milkovits Gábor, 2005. február 15. 18:20
A Macrovision egy új DVD-másolásvédelmi megoldást bocsátott ki, amely a cég állítása szerint gátat szabhat a legtöbb jelenleg alkalmazott illegális sokszorosítási eljárásnak.
A DVD-knél eddig alkalmazott másolásvédelmi technológiát már 1999-ben feltörték, az azt megkerülő, több helyen bíróságok által betiltott különféle illegális másolószoftverek pedig továbbra is szabadon elérhetők az interneten. A Macrovision „RipGuard DVD” elnevezésű új technológiájával erre a helyzetre kínál megoldást. A cég, amennyiben megoldása valóban beválik, komoly bevételre számíthat termékével, mivel a filmstúdióknak igen komoly bevételkiesést okoz az illegális DVD másolás, ezért valószínűleg hajlandók lesznek jelentős összegeket befektetni annak visszaszorítására.

A „RipGuard DVD” annyiban újszerű, hogy a legtöbb digitális másolásvédelmi eljárással ellentétben nem kódolja át a tartalmakat, hanem inkább a másolásnál használatos szoftvereket blokkolja. Ez azért előnyös, mert nem igényel plusz hardvereszközt, illetve az ilyen másolásvédett DVD-k továbbra is problémamentesen kompatibilisek maradnak a forgalomban lévő lejátszókkal. Az ilyen jellegű problémák elkerülése érdekében egyébként a Macrovision számos, ismert cégek által gyártott új DVD lejátszón tesztelte a technológiát, még a készülékek piaci megjelenése előtt. Állításuk szerint a tesztelés sikerrel járt, így az új másolásvédett lemezek forgalmazása előtt nem áll technológiai akadály. A cég illetékese szerint a „RipGuard DVD” sem kínál száz százalékos másolásvédelmet, ám mindenképpen mellette szól, hogy amennyiben a DVD-kalózok esetleg megoldást találnának megkerülésére, a technológia a későbbiekben rendszeresen frissíthető.

A korábbi, „Content Scramble System” elnevezésű DVD-másolásvédelmi eljárást a hollywood-i filmstúdiók és a hozzájuk közelálló vállalatok fejlesztették ki. A stúdiók és technológiai cégek által létrehozott legújabb szövetség a Warner Bros., a Disney, az IBM, a Sony, a Microsoft és az Intel részvételével már a következő generációs, kéklézeres DVD-k másolásvédelmének kifejlesztésén dolgozik. Az „Advanced Access Content System” elnevezésű technológia megengedné egy otthoni digitális rendszeren belül a DVD-k PC-re, vagy egyéb a hálózatra kapcsolt eszközre történő másolását. Arról egyelőre nem sokat tudni, hogy a fejlesztés jelenleg milyen stádiumban van - a cégek szerint a technológiával ellátott, nagyfelbontású mozgóképet reprodukáló DVD-k az év vége felé jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban. A megoldás nem jelent konkurenciát a Macrovision „RipGuard DVD” technológiája számára, mivel a hagyományos DVD lemezek esetében nem alkalmazható.

Kulcsszavak: szerzői jog DVD security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50