Nokia: első NFC-re alkalmas, kapcsolatmentes mobil fizető-jegyvásárló termék

Kovács Attila, 2005. február 17. 16:45
A Nokia ma bemutatta a kapcsolatmentes fizetésre és jegyvásárlásra használható, új termékét. A világ első, fizetésre és jegyvásárlásra alkalmas NFC (Near Field Communication) terméke a Nokia 3220 telefonhoz készült, a már bemutatott NFC-burkolat továbbfejlesztett változata.
A termék az NFC-alapú szolgáltatások használatára, például a szolgáltatások észlelésére, a fizetésre és a jegyvásárlásra teremt lehetőséget. A Nokia NFC borító révén a fogyasztók, a mobil-, és az egyéb szolgáltatók elsőként használhatják ki a szolgáltatásokhoz és tartalmakhoz való hozzáférés egyszerű, érintésen alapuló módszerét.

A felhasználó a fizetésre és jegyvásárlásra alkalmas Nokia NFC borító segítségével helyben mobiltelefonjával fizethet olyan módon, hogy a telefont a pénztárgéphez vagy a jegykiadó automatához érinti. A felhasználó fizetési adatait, így a bank-, és hitelkártyaszámát, illetve az utazásra szóló jegyeket a Nokia NFC borító beépített intelligens kártyájának chipje tárolja biztonságosan. A fizetésre és jegyvásárlásra alkalmas Nokia NFC borító kompatibilis és interoperábilis a rádiófrekvenciás intelligens kártya infrastruktúrával. További befektetés tehát nem szükséges.

Nokia 3220 mobiltelefonokat használnak majd abban a világon első alkalommal lebonyolított teszt során, amelynek keretében a németországi Frankfurt mellett fekvő Hanau város tömegközlekedését használó utasok NFC-készülékekkel vásárolhatnak menetjegyet. A próbaüzem során a Nokia a helyi tömegközlekedési vállalattal, a Rhein-Main-Verkehrsverbund-dal (RMV) működik együtt. A felhasználók a mobiltelefonnal gyorsan és kényelmesen igénybe vehetik a tömegközlekedési eszközöket.

A fizetésre és jegyvásárlásra alkalmas Nokia NFC borítás 2005 közepén jelenik meg. A termék terjesztése eleinte a szolgáltatókon keresztül történik, így tartozékként a hagyományos módon nem lesz kapható. A fizetésre és jegyvásárlásra alkalmas Nokia NFC borítást bemutatták a Cannes-i 2005-ös 3GSM Világkongresszuson.

Kulcsszavak: m-commerce M-Commerce Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05