USB az Apple-nél, a cég kihátrál saját konkurens FireWire szabványa mögül

Kiss Ádám Zoltán, 2005. február 24. 20:59
Az Apple, bár az USB riválisának fejlesztette ki a FireWire-t, az új berendezésein, mint például a legfrissebb iPodokon már nem alkalmazza a csatlakozót, helyette USB támogatást csomagolnak.
A lejátszók ettől függetlenül használhatók a FireWire bemenetekkel, ám ehhez a vásárlónak magának kell beszereznie a megfelelő kábelt. Az új iPod-okhoz csak USB 2.0-s kapcsolatra alkalmas kábelt mellékelnek. A léps egyértelműen az Apple nyitását jelenti a Windows felhasználók felé, hiszen a PC-ken sokkal gyakoribb az USB kapu. A szakértők szerint az iPod esetében két tény szólt az USB mellett, egyrészt így a PC-sek is könnyen tölteni tudják USB-n keresztül iPodjukat, másrészt a FireWire kábel elhagyása költségcsökkentő lépés.

A Mac-társadalom elégedetlenül reagált a lépésre, ez érthető is, mivel az egy-két évnél régebbi Macintosh gépeken nem található USB 2.0-s csatlakozó. A tiltakozók eddig 1300 aláírást felvonultató online petíciót állítottak tettek közzé, követelve a FireWire kábel mellékelését a termékekhez. Az eredetileg 2001-ben bemutatott iPod nem tartalmazott semmilyen USB támogatást, erre egészen 2003 áprilisáig kellett várni, ám akor is 19 dolláros extrának számított a kábel.
Kulcsszavak: USB szabvány Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50