Pat Gelsinger: Az Intel a vállalatok fejlődéséért

forrás Prim Online, 2005. március 2. 15:13
A vállalatok jövője elsősorban az innovatív számítástechnikai és kommunikációs platformokban, és a kulcsfontosságú szilíciumos és szoftvertechnológiákban rejlik - mondta Pat Gelsinger, az Intel alelnöke, és az Intel nemrégiben megalakított Digital Enterprise Group vezetője az IDF-en.
Ezen megközelítés szerint az üzleti felhasználók a számítástechnikai platformok új, hatékonyabb módokon használhatják, csökkentve a költségeket, kiküszöbölve a kockázatokat, illetve elősegítve a növekedést.

Az üzleti vállalkozások jelenleg az egyik legnagyobb kihívással néznek szemben, hiszen világszerte terjed a mobil dolgozók koncepciója, egyre gyakoribbak a szoftvertámadások, a komplex információk tömege nő, és a kommunikációs és számítástechnikai eszközök hálózatai egyre bővülnek - mondta Gelsinger. Az új platformok, illetve technológiák lehetővé teszik a valós idejű üzleti tranzakciókat bárhol és bármikor. Emellett javulhat a vállalati infrastruktúra kezelése, könnyebbé válhatnak a döntések, illetve az együttműködés más rendszerekkel.

Az Intel továbbra is együttműködik a legfontosabb iparági vállalatokkal azért, hogy a végfelhasználók élvezhessék az új technológiák és platformok nyújtotta előnyöket.

Jim Allchin, a Microsoft Platforms Group csoportvezető alelnöke, csatlakozva Gelsingerhez, elmondta, hogy a két vállalat miként működhet együtt az új tulajdonságok bemutatásában. A Microsoft és az Intel már kikövezte az utat a 64-bites számítástechnika számára, a széles körű IT piacokra - mondta Allchin. A Windows Server 2003, illetve SQL Server 2000-et futtató Intel Itanium-alapú rendszerekkel a Microsoft és az Intel olyan vezető platformot biztosít, amely helyettesítheti a drága és szabadalmazott RISC rendszereket, melyek számítástechnika-intenzív adatbázist, és egy sor üzleti alkalmazást futtat. Amint néhány hónapon belül bemutatjuk a Windows x64 változatot, a felhasználók, illetve a partnerek még jobb teljesítményhez juthatnak a 64-bites platformokon, anélkül, hogy fel kellene áldozniuk a már meglévő 32-bites beruházásaikat.

Az Intel első számú technológiái lehetővé teszik az új számítástechnikai előnyöket az üzleti felhasználók, illetve az informatikai vezetők számára és ezek többet jelentenek, mint egyszerű processzorsebességet. Gelsinger bemutatta az Intel I/O Acceleration technológiát, amely felgyorsítja az adatfolyamot a szerveres alkalmazások és a hálózat között, valamint további részleteket is ismertetett az Intel Active Management technológiával kapcsolatban. Ez utóbbi által az informatikai menedzserek úgy használhatják a kezelési, illetve biztonsági alkalmazásokat, hogy közben a távolból ismerhetik fel, illetve javíthatják a legtöbb felmerülő problémát.

Pat Gelsinger emellett beszélt az egyre növekvő iparági támogatásról az Intel virtualizációs technológiája iránt (korábbi kódnevén Vanderpool), a főbb támogatók között található a Hitachi, a Novell, a Red Hat, a WMware és a XenSource. Az Intel virtualizációs technológiája lehetővé teszi a rendszerek számára a többszörös operációs rendszerek, illetve alkalmazások futtatását, különálló partíciókban. 2005-ben belekerül az Intel-alapú asztali gépekbe, illetve az Intel Itanium-alapú szerverekbe (kódnéven Montecito). Ez utóbbi egy olyan erőteljes terméke, amely processzoronként két magot tartalmaz majd, illetve több szálat használ majd, így a teljesítmény akár négy szálon is futhat egyidőben. Az Intel virtualizációs technológiájának várható bemutatása az Intel Xeon processzorokban, az Intel Xeon MP processzorokban, illetve az Intel-alapú mobil platformokban várható, a 2006-os év folyamán.

Többszörös többmagos vállalati projektek


A jövő Intel architektúrára épülő PC-i, illetve szerverei két-, illetve többmagos processzorokat mutatnak majd, illetve további támogatást adnak az olyan innovatív technológiák számára, mint például a gyorsabb I/O, a virtualizáció, biztonság, vagy a továbbfejlesztett memóriatechnológiák. A Richford kódnevű platform két Intel Itanium processzort (Tukwila) tartalmaz majd várhatóan 2007-ben kerül bemutatásra. Ezt követően a jövő generációs Intel Itanium processzora (Poulson) várható.

Az első kétmagos Intel Xeon MP processzor (kódnéven Paxville) a 2006-os év első negyedévében várható, széleskörű lehetőségekkel az üzleti felhasználók, illetve a szoftverfejlesztők számára várhatóan 2005 elején. A Reidland kódnevű platform magában foglalja majd az Intel Xeon MP proceszort (melyben több mint két mag várható) kódnevük Whitefield lesz, és 2007-re várható a bemutatásuk. Az Intel Xeon MP processzorokat olyan szerverekben használják majd, ahol négy vagy több processzor várható, szerverenként.

A nagy teljesítményű kétprocesszoros szerverek (Bensley kódnevű platform) várhatóan 2006 első negyedévére várható, és a kétmagos Intel Xeon (Dempsey kódnevű) processzorra épül majd. A Dempsey processzort a Glidewell kódnevű munkaállomásokban használják majd.

A digitális iroda számára a Lyndon kódnevű platform debütál a 2005-ös év végén. A platform az Intel 945/955 lapkakészletre, illetve az Intel Pentium 4 5xx/6xx processzorokra, valamint a kétmagos Intel Pentium D processzorra (Smithfield néven) épül majd. A Lyndon platform támogatja az Intel Active Management technológiát, illetve az Intel virtualizációs technológiáját is.

A telekommunikáció kiemelkedő fontosságú

A kliensek, illetve szerverek innovációja része a történetnek - mondta Gelsinger. A telekommunikációs iparág elmozdul a drága és szabadalmazott rendszerektől. Láthatjuk, hogy a hálózatok egy költséghatékony, szabványos építőkockákból, protokollokból és alkalmazási keretekből álló hálózati architektúrává fejlődik.

2004 a legtöbb vállalat támogatta a szabványokra-alapuló moduláris kommunikációs platformok felé való elmozdulást. A vezető hálózati felszerelés gyártók, illetve szolgáltatók támogatják az AdvancedTCA specifikációkat ezen vállalatok közé tartozik az Alcatel, Alcatel SHanghai Bell, a Fujitsu, a Fujitsu Siemens Corporation, a Korea Telecomm, a HP, a Huawei Technologies, a NEC, a Nortel, a Siemens és a ÚT Starcom.

Az Intel vezető technológiái, illetve a többmagos processzorai ideálisak a kommunikációs infrastruktúrákhoz is. A moduláris platformokat gyakran egy pengénkénti meghatározott energiaszinthez állították be. A többmagos processzorok lehetővé teszik a jelentős teljesítményemelést, rendszerszinten anélkül, hogy növekedne az energiafelhasználás.
Kulcsszavak: IDF Intel

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09