Letölthető a Netscape 8 béta tesztváltozata

Milkovits Gábor, 2005. március 4. 21:02
A Netscape némi késéssel kibocsátotta sokat reklámozott legújabb böngészőprogramjának, a Netscape 8-nak a hétköznapi felhasználók számára is hozzáférhető, béta tesztváltozatát.
A Mozilla technológiáján alapuló szoftver egyik fő újdonsága az, hogy fokozott védelmet biztosít az úgynevezett "phishing" adathalászó technikák ellen. Ezt kétféle módon teszi - egyrészt több szoftverbiztonsági cég által biztosított információk alapján, egy folyamatosan frissített feketelistát használ a gyanús weboldalak kiszűrésére. A veszélyesnek ítélt oldalak behozatalakor a böngésző figyelmeztető feliratokat jelenít meg a képernyőn, míg a biztonságos oldalakat zöld, az ismeretleneket pedig sárga jelzést szimbolizáló ikonokkal látja el. Emellett a feketelistán szereplő weboldalak esetében azonnal blokkolja a felhasználó számítógépén az ActiveX vezérlőt, illetve a szöveges kódok és a cookie-k engedélyezését.

A másik, már a december elején kiadott előzetes tesztváltozatnál is meglévő újítás az, hogy az új Netscape böngésző képes a Microsoft Internet Exploreren keresztül megjeleníteni azokat a weboldalakat, amelyek nem támogatják a Mozilla-alapú böngészőprogramokat. A szoftver ezeket a helyeket meg is jegyzi, és később már automatikusan az IE-n keresztül hozza be őket. Ehhez a Windowson lévő Explorer engine-t használja, így az alkalmazás csak a Windows-alapú PC-ken működik. A Netscape 8 Beta emellett weblogok készítését támogató RSS alkalmazással is el van látva. Az új béta böngésző kibocsátásával egy időben a cég megújítja netscape.com internetes portálját is.

A Netscape eredetileg február közepére ígérte a Netscape 8 bétát, ám a cég hivatalos közleménye szerint szükség volt még néhány hiba kijavítására, illetve kisebb hiányosság pótlására. Az új böngésző azonban mostantól már ténylegesen letölthető, ingyenesen a http://browser.netscape.com/nsb/download/default.jsp weboldalról. A végleges verzió hivatalos kibocsátásának időpontjáról egyelőre nem nyilatkoztak a Netscape részéről.
Kulcsszavak: Netscape

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05