Elkészült a Novell OpenOffice magyar nyelvű változata

Magyar nyelvű irodai csomag a Novelltől

forrás Prim Online, 2005. március 9. 08:20
A Novell Magyarország és az FSF.hu Alapítvány a mai napon bejelentette, hogy elkészült az OpenOffice irodai csomag magyar nyelvű változata, amely mostantól a Novell új generációs asztali operációs rendszerével, a Novell Linux Desktoppal is elérhető. A magyar nyelvű irodai környezet minden otthoni felhasználó, kis- és középvállalat, valamint nagyvállalat számára költséghatékony alternatívát jelent a hagyományos irodai megoldásokkal szemben. A rendkívül felhasználóbarát, magyar nyelvű kezelő felület tovább egyszerűsíti az OpenOffice és a Novell Linux Desktop használatát.
Az OpenOffice kiváló alternatívája lehet bármely más szövegszerkesztőnek, táblázatkezelőnek, prezentációkészítőnek. Az OpenOffice kiterjedt fájlformátum-kompatibilitást biztosít a Microsoft Office formátumaival, így a felhasználók hatékonyabban oszthatják meg fájljaikat a platformok között. A Novell Linux Desktop olyan betűkészleteket tartalmaz, melyek metrikusan kompatibilisek a Microsoft betűkészleteivel, így jobb formátumhűséggel olvashatók az eredeti Microsoft Office fájlok. Az OpenOffice a dokumentumok Adobe PDF formátumú exportálására is képes, további szoftverek telepítése nélkül.

A két szervezet még 2004 novemberében, a Novell Linux Desktop angol nyelvű verziójának bejelentésekor megegyezett, hogy kölcsönösen segítik egymás munkáját az OpenOffice, illetve a Novell Linux Desktop magyar nyelvű változatának elkészítésében. Az OpenOffice.org tavaly decemberben megjelent 1.1.4 verzióján kezdődtek el a munkálatok, amely a legfrissebb, több teszt fázisnak alávetett, stabil verzió. Az OpenOffice 1.1.4. buildek Linux/x86 és Windows platformokra érhetők el, angol és magyar felhasználói felülettel egyaránt.

A Novell és az FSF.hu közös munkájának eredménye, hogy egyesítik a korábbi FSF.hu buildek és a Ximian (Novell) buildek legjobb tulajdonságait, mint például:


„hunspell” :
továbbfejlesztett magyar helyesírás-ellenőrző az angol
verzióban is (FSF.hu)
„huhyphn” : magyar elválasztás az angol verzióban is (FSF.hu)
true color ikonok (Ximian/Novell)
javító patchek (Ximian/Novell + FSF.hu)

A Novell Linux Desktopról


A Novell vállalati szintű támogatással, tanácsadással és képzéssel támogatott terméke, a Novell Linux Desktop, egy új asztali operációs rendszer. A Novell szerint a Novell Linux Desktop kiváló alternatívát jelent a magyarországi nagyvállalatoknál és intézményeknél működő asztali számítógépek mintegy 20%-ának a költséghatékonyabb üzemeltetésére. A Novell Linux Desktop szolgáltatásai a Novell vállalati környezetben már bevált szervertermékeivel megegyező kiváló biztonsági és megbízhatósági mutatókkal rendelkeznek. A Novell teljes mértékben felkészült a felhasználók támogatására a Novell Linux Desktop nagyvállalati és intézményi bevezetése során. A Novell Linux Desktop a SUSE LINUX vállalati környezetben bizonyított technológiájára épül.

A Novell Linux Desktop az alábbi elemeket tartalmazza


Az OpenOffice.org Novell változatát, egy Microsoft Office fájlformátumokkal kompatibilis szövegszerkesztő, táblázatkezelő és bemutatókészítő csomagot.

A Mozilla Firefox gyors és teljes szolgáltatáscsomagot kínáló böngészőt, – amely követi az internetes szabványokat –, és a többlapos böngészéshez és a felbukkanó ablakok letiltásához hasonló többletfunkciókat.

A Novell Evolution legteljesebb és legszélesebb körben használt Linuxos csoportmunka kliensszoftvert. Az Evolution zökkenőmentesen integrálja az e-mail, naptár, kapcsolatkezelő és feladat-nyilvántartó funkciókat egy könnyen használható alkalmazásba.

A Novell ZENworks Linux Management rendszerrel való integrációt, mely lehetővé teszi a rendszergazdák számára a Linux asztali számítógépek egy központi helyről történő könny telepítését, testreszabását és felügyeletét. Ennek köszönhetően vállalati szintű informatikai felügyelet biztosítható a szoftvertelepítés, a távoli felügyelet, valamint a frissítések és a hibajavítások telepítése során.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09