A DVD-k új generációja a CeBIT-en

forrás Prim Online, 2005. március 14. 18:41
Az informatikai mindennapi életünkbe történt belopódzását nem csak a PC-funkciókkal ellátott okos mobiltelefonok, hanem a DVD-kbe költöző winchesterek, szoftverek is jelzik.
A 2005 évi CeBIT-en - a Hitachi-tól a Pioneer-on keresztül a Sony-ig - vagy tucatnyi neves gyártó mutatott be olyan DVD lejátszó/felvevő berendezéseket, amelyekben winchester (többnyire 250 Gigabyte kapacitással) segíti a háttérben a rögzítést, vagy éppen a videó-szerkesztést. A kategória egyik csúcsmodellje (ára 1500 Euro), a JVC legújabb modellje például a kamerák többségében megtalálható Mini-DVD kazettákat is lejátssza, így innen is szerkeszthető a felvétel. A Hitachi, a Panasonic, a Pioneer, a Kiss vagy a Panasonic legújabb kombi készülékében az úgynevezett EPG, vagyis elektronikus műsorújság alapján is lehet tévéadásokat felvenni: elegendő csupán egy menü-szerűen kiválasztani a felvenni kívánt műsorokat.

A következő generációt mégsem a winchesteres DVD-k, hanem a HD-DVD-k illetve Blue-Ray DVD-k jelentik. A Sharp készülékébe helyezhető Blue-Ray-Disc kapacitása 25 Gigabyte, ami akár három órányi HDTV minőségű adás rögzítésére is elegendő. A Blue-Ray-Disc kapacitása azonban 54 Gigabyte is lehet, és éppen ezzel múlja felül Toshiba, Sanyo, NEC által támogatott - maximum 30 gigás - HD-DVD-t, amely viszont olcsóbb technológia. Elsőként a NEC készül ilyen készüléket piacra dobni ez év őszén.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09