SAP-fejlesztőközpont - tárgyalások a felsőoktatási intézményekkel

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 16. 12:10
Az SAP Hungary Kft. megkezdte a tárgyalásokat a felsőoktatási intézményekkel annak érdekében, hogy a létrehozandó, legalább 300 főt foglalkoztató kutatás-fejlesztési központjának zökkenőmentes legyen a szakember-ellátottsága - mondta Vahl Tamás, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.
Hozzátette: az egyetemekkel és főiskolákkal nagyon szoros együttműködést kell kialakítaniuk ahhoz, hogy megfelelő szakembereket képezzenek számukra, mivel egy ilyen szoftverfejlesztő központ létrehozásához és működtetéséhez kvalifikált, és speciális ismeretekkel rendelkező szakemberek kellenek.

Az SAP AG nemrégiben jelentette be, hogy kutatás-fejlesztési központot hoz létre Magyarországon. Az SAP Labs Budapest 2005 májusában 50 fővel kezdi meg működését, ám a központ 2006 végére mintegy háromszáz szoftverfejlesztőt alkalmaz. Hosszabb távon pedig ennél is jóval nagyobb lehet a foglalkoztatottak száma.

Vahl Tamás
úgy vélte, az ország lakosságának száma, illetve felsőoktatási intézmények ebből adódó szakember-kibocsátási lehetősége meghatározza, hogy egy ilyen fejlesztőközpont nem foglalkoztathat ezernél több szakembert. Ráadásul ez az az alkalmazotti szám, amit a magyarországi általános fluktuáció mellett még kezelni lehet.

Az ügyvezető kifejtette: felértékeli az országot, hogy az SAP mellett egy másik multinacionális informatikai cég, az IBM is bejelentette a napokban, hogy jelentősen fejleszti magyarországi szolgáltatási üzletágát. Mindez ugyanis azt mutatja, hogy van némi
versenyelőnye az országnak a régióban. Hozzáfűzte: amikor egy-két nagy társaság megjelenik egy helyen, akkor azt az országot már a többi is felveszi a döntéshozói listájára, s komolyabban számol vele, mint korábban.

Vahl Tamás úgy vélte, a magyar informatikai piacon vannak biztató jelek, de még nem történt meg az áttörés. Ehhez azt is szükségesnek tartja, hogy az informatikai szektor, így az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) intellektuális szinten is hangsúlyosabban képviselje érdekeit. Aláhúzta: sokkal világosabban meg kellene fogalmazni, hogy az ország gazdaságának dinamizálásában milyen szerepet játszhat az informatika. Nem szabad elfeledkezni emellett az informatika területén tevékenykedő kis- és közepes vállalatokról sem, hiszen az ágazat nagyobb elfogadottsága, elismertsége számukra is kézzelfogható előnyöket hordoz - tette hozzá.

Problémának nevezte azt is, hogy állami szinten még mindig nem került fókuszba az informatika, ami ezért alulértékelt a gazdasági és kormányzati közéletben. Az ügyvezető szerint ezen akkor lehet változtatni, ha az IVSZ valódi érdekképviseleti szervezetté válva kiharcolja azt, hogy az informatika ne csak egy tárca ügye legyen a kormányon belül. Az IVSZ közelgő tisztújító közgyűlésén az elnöki posztért is ringbe szálló szakember hozzáfűzte: fontos lenne, hogy minden egyes állami fejlesztés esetében figyelembe vegyék, milyen hatékonyságjavulást lehet elérni az informatikai révén az adott területen.

Kulcsszavak: k+f oktatás SAP-hu

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50