Panasonic íriszfelismerő rendszerek a CeBIT 2005-ön

forrás Prim Online, 2005. március 19. 11:03
Az új BM-ET330 íriszfelismerő rendszerrel és a BM-DT120 íriszkamerával a Panasonic bemutatta a biometrikus személyazonosítás legújabb generációját. Mindegyik egység azonos elv alapján működik. Felvesznek egy azonosító képet az íriszről, amit két másodpercen belül összehasonlítanak az adatbázisban tárolt íriszmintázatokkal.
A Panasonic most első alkalommal bemutatta az íriszkód közvetlenül egy kártyán történő tárolásának lehetőségét, ami így lehetővé teszi az adatok "mobil" elérhetőségét. Ez azt jelenti, hogy immár nem szükséges a biometrikus adatok kifejezetten egy adatbázisban történő tárolása. A belépőkártya használható a rendszerbe történő bejelentkezésre, és az azonosítás ezt követően a szokásos módon megy végbe.

Az íriszmintázat felismerése a pontos személyazonosítás legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb módszere. Az emberi írisz mintázata egyedi. Még az ikerpárok egy részének is eltérő az íriszmintázata, sőt egy ember két szemének is más-más a mintázata. Az első életév végéig teljesen kialakuló íriszmintázat a későbbiekben - az egyén élete végéig - már nem változik. A hibás felismerés és a felhasználó téves engedélyezésének esélye 1 az 1,2 millióhoz. Az íriszfelismerés ezért az egyetlen biometrikus eljárás, ami alkalmas a nagy adatbázisok alapján történő személyazonosításra. Természetesen a rendszer érzékeli a szemüvegek és kontaktlencsék jelenlétét, és ezek nem zavarják meg a személyek felismerését.

A CeBIT 2005 kiállításon a Panasonic a BM-ET330 íriszolvasó formájában bemutatta a legújabb fejlesztési eredményeit, ami felhasználható a már meglévő beléptetőrendszerek íriszfelismeréssel történő kiegészítésére is. A vizuális információk mellett egy hangkimenettel is rendelkező memóriachip irányítja a felhasználót az íriszkép felvételéhez megfelelő helyzetbe. A kameraegységek mellett különleges adminisztrációs szoftver és akár 5000 felhasználó kezeléséhez elegendő licensz beszerzése szintén szükséges.

A rendszer már elérhető és számos alkalmazási területen használják. Azonosítás vagy ellenőrzés - ezt maga a vásárló döntheti el. Az íriszfelismerés rugalmassága a napi használatban ebből eredően megnőtt, és ismét tisztán kiemelkedik a többi biometrikus módszer közül. A Panasonic íriszfelismerő rendszerei már itthon is kaphatók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50