Milliárdos uniós kutatási program az európai mobilelőny megvédésének érdekében

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 21. 09:42
Kétmilliárd eurós kutatási programot indított pénteken 15 európai mobiltelefon-gyártó és hálózatüzemeltető cég az Európai Bizottság támogatásával annak érdekében, hogy megóvja az uniós cégek vezető helyét ezen a piacon a főként ázsiai versenytársakkal szemben.
A Brüsszelben bejelentett programban az Alcatel, a Deutsche Telekom, az Ericsson, a France Télécom, a H3G (Hutchison Wampoa), a Lucent Technologies, a Motorola, a Nokia, a Philips, a Siemens, az STMicroelectronics, a Thales, a Telecom Italia Mobile, a Telefónica Móviles és a Vodafone vesz részt aktívan, cél az innováció, a munkahelyteremtés a gazdasági növekedés segítése egyebek között a kommunikáció biztonságának javítását, a gördülékenyebb adatközvetítést és a hálózatok közötti átjárhatóság javítását célzó kutatások és fejlesztések révén. Az eMobility névre keresztelt programtól azt remélik, hogy segítségével öt éven belül négyről tízmillióra emelkedhet a szektorban foglalkoztatottak száma világszinten, illetve jelentősen növekedhet az ágazat mai három százalékos részesedése a bruttó uniós jövedelemben.

A cégek összesen egymilliárd, az Európai Bizottság másik egymilliárd eurót fektet a programba. Uniós szemmel a program fontosságát növeli, hogy az hozzájárulhat a jövő héten megreformálni készült versenyképességi stratégia sikeréhez - hangoztatta Viviane Reding európai biztos az indító rendezvényen. Európának emellett az is kiemelt célja, hogy megőrizze világelsőségét, amelyet a program irányítói szerint egyebek között az fenyeget, hogy Kínában, Japánban és Dél-Koreában az ágazat fejlesztése jelentős kormánytámogatást élvez.
Kulcsszavak: EU kutatás mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50