A nyugat-európai távközlési cégek ismét fölfedezték Kelet-Európát

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 21. 09:46
Az EU tavalyi bővítése óta a nyugat-európai távközlési vállalatok újra fölfedezték Kelet- és Közép-Európát. A legfrissebb: a brit Vodafone, a világ legnagyobb mobilszolgáltatója a héten 3,27 milliárd eurót fizetett a cseh Oskar és a román MobiFon mobilcég 100 százalékáért, illetve 78 százalékáért.
Közben tovább folyik a jogi küzdelem a francia Vivendi Universal és a Deutsche Telekom között a legnagyobb lengyel mobilszolgáltatóért, a PTC-ért. A vártnál jóval nagyobb a külföldi érdeklődés a Cesky Telecom privatizációja iránt is. A Belgacom és a Swisscom után a France Télécom és a spanyol Telefónica is versenybe szállt a fő cseh távközlési vállalat meghirdetett 51,1 százalékáért.

- A nyugati távközlési vállalatok étvágya igen megnőtt a térség iránt. A nyugat-európai cégek, az évtized eleji adóssággondjaikat nagyrészt leküzdve, jobb formában vannak, és felvásárlási célpontokat keresnek, hogy növelhessék az osztalékot a részvényesek számára. Nő az érdeklődés Törökország és Oroszország iránt is, de Közép-Európa sokkal könnyebben megdolgozható terület, különösen, mióta csökkent a kockázat az EU-csatlakozás miatt - magyarázta a holland ING bank szakmai elemzője, Dalibor Vavruska az AFP hírügynökségnek.

A közép-európai országokban nagy a növekedés lehetősége. Csehországban ugyan már több mint egy mobiltelefon jut minden lakosra, de a 38,3 millió lakosú Lengyelországban például még csak 60 százalékos a mobiltelefon elterjedtsége. A gazdasági növekedés üteme az új EU-tagoknál a legnagyobb Európában, az infláció alacsony, és a verseny is kisebb, mint Nyugat-Európában, tette hozzá a Deutsche Bank elemzője, Krzysztof Kaczmarczyk.

A Vodafone eddig viszonylag szerényen szerepelt a térségben. Saját márkaneve alatt csak Magyarországon működik. Lengyelországban 20 százaléka van a Plkomtel/Plusban, és hasonló partnerségei vannak Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban is.

A France Télécom már két országban, Szlovákiában és Romániában is jelen van Orange mobilszolgáltató márkájával, és ellenőrzi a Telekomunikacja Polskát, a fő lengyel távközlési szolgáltatót, amelynek máig szinte töretlen a monopóliuma a vezetékes szolgáltatásban, és működteti az Idea mobilszolgáltatót is.

A Deutsche Telekom kiterjesztette a T-Mobile márkanevet magyar és a cseh leányvállalatára, és erre készül Szlovákiában is. A lengyel PTC-ben 49 százaléka van. Övé a fő magyar távközlési szolgáltató, a Matáv - hamarosan Magyar Telekom -, és a Slovak Telecom. A Matáv közvetítésével hídfőt épít ki a volt Jugoszláviában. A Matáv korábban megvette a macedón Maktel vezetékes és mobilszolgáltatót, és a múlt héten szerződést kötött a montenegrói kormánnyal és a kisebbségi részvényesekkel a Telekom Montenegro több mint 67 százalékának megvásárlására 130,7 millió euróért.

A függetlenségét megőrző fő osztrák szolgáltató, a Telekom Austria is túltelített hazai piacán kívülre tekinget. Egyelőre Szlovéniában és Horvátországban van jelen, de idén meg akarja venni a legnagyobb bolgár mobilszolgáltatót, az ottani piac 67 százalékával rendelkező Mobiltelt, várhatóan 1,6 milliárd euróért, és további tervei is vannak a Balkánon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50