Mérgesedik a Vivendi és a Deutsche Telekom küzdelme a PTC-ért

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 21. 10:02
Miután az EU tavalyi bővítése óta a nyugat-európai távközlési vállalatok újra fölfedezték Kelet- és Közép-Európát, igen elmérgesedett a francia Vivendi Uiversal média- és távközlési vállalat és a Deutsche Telekom küzdelme a legnagyobb lengyel mobilszolgáltatóért, a PTC-ért. A Vivendi 1,8 milliárd eurós beruházásának elvesztése ellen küzd, miután a korábbi években szívesen megszabadult volna tőle.
Az 1995-ben alakult PTC 49 százaléka jelenleg a Deutsche Telekomé, és 48 százaléka az Elektrim Telekomunikacjáé, amely a Vivendi és a lengyel Elektrim csoport 49-49 százalékos vegyes vállalata. A Deutsche Telekom meg akarja szerezni a a PTC másik felét is.

A történet 1999-ben kezdődött, amikor a pénzügyi nehézséggel küzdő Elektrim nem kívánta eladni a Deutsche Telekomnak az akkor 36 százalékos részét a PTC-ből. Védekezésül a Vivendihez fordult. Megalakították az Elektrim Telekomunikacját, ehhez átvitték az Elektrim PTC-részvényeit, és közösen 48 százalékra növelték a részüket a PTC-ben. Az akkoriban világméretű - néhány évvel később túlzottnak bizonyult - terjeszkedési rohama elején lévő Vivendi 1,2 milliárd eurót költött a lengyel tulajdonszerzésre, később még további 600 millió eurót fektetett egy külön alapba, amely az Elektrim Telekomunikacja 2 százalékát birtokolja.

A fejlemények felmérgesítették a Deutsche Telekomot. A legnagyobb európai távközlési szolgáltatónál, a Deutsche Telekomnál úgy vélték: a PTC-részvények átvitelével az Elektrim megsértette a Deutsche Telekommal korábban kötött részvényesi megállapodást. A problémát 2000-ben egy bécsi döntőbíróság elé vitte a német cég.

A döntőbíróság tavaly november végén úgy határozott, hogy az 1999-es részvény-átruházás érvénytelen, és idén február elejéig adott határidőt az Elektrimnek, hogy a PTC-részvényeket vegye vissza a Vivendivel közös holdingtól. Ám, hogy mi történjék a közös holdinggal, az Elektrim Telekomunikacjával, erre nézve a bíróság illetéktelennek nyilvánította magát. A Deutsche Telekom közben a varsói bíróságtól is megerősítést kapott az 1999-es részvény-átruházás érvénytelenítésére. Ezután az Elektrim úgy döntött, a Deutsche Telekommal szövetkezik.

Jelenleg tehát a PTC 48 százalékának tulajdonosa jog szerint egyedül az Elektrim, és ezt a PTC-részt akarja megszerezni a Deutsche Telekom, a már meglévő 49 százaléka mellé. A 48 százalék jelenleg körülbelül 2 milliárd eurót ér, de a Deutsche Telekom opciója, az ítéletek alapján, a kibocsátási árra szól.

A PTC újjáalakított vezetősége február végén beadta a cégbíróságra a tulajdonosok új névsorát, amelyben az Elektrim Telekomunikacja - és következésképp a Vivendi - már nem volt benne. A PTC helyiségeit azonban elfoglalták a cég korábbi vezetői, a Vivendi szövetségesei. Még őrző-védőket is alkalmaztak, ennek ellenére a Deutsche Telekom e hónap elején kilakoltatta őket.

Ekkor lépett közbe ismét a Vivendi, önbíráskodásért beperelve a Deutsche Telekomot a varsói felsőbíróságon. Keresetét támogatja a varsói főügyész közvádja is. A Vivendi egyszersmind panaszt tett a lengyel kormány ellen, azzal a váddal, hogy a lengyel kormány megsértette a lengyel-francia beruházás-védelmi megállapodást. A panaszt a francia köztársasági elnök is kénytelen volt fölvetni legutóbbi találkozóján a lengyel államfővel.

Most mindenki a legújabb bírósági ítéletekre vár.

A történet érdekessége, hogy a világméretű terjeszkedés miatt megnőtt adósságok elől menekülő, részesedéseit mindenfelé eladó Vivendi 2003-ban és tavaly kétszer is megpróbálta eladni PTC-részesedését a Deutsche Telekomnak. A Deutsche Telekom egy időben 1,3 milliárd eurót ajánlott, de végül elállt az üzlettől, gondolván: minek fizessen piaci árat, ha jogi úton kibocsátási áron is megszerezheti a PTC-részt. Most viszont a jobb állapotban lévő Vivendi már nem akar megválni a lengyel befektetésétől.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50