Kibővült kínálat, növekvő érdeklődés az [origo>play] Zeneáruházban

forrás Prim Online, 2005. március 30. 13:34
Az Axelero Internet az elmúlt év végén megállapodást írt alá két nemzetközi kiadóval, a Warner Music Hungary-vel és az EMI Zenei Kft.-vel, amelynek értelmében, idén márciustól az [origo>play] Zeneáruházában (http://zenearuhaz.origo.hu) elérhetővé vált és azóta is folyamatosan frissül a két kiadó nemzetközi és hazai repertoárja. A nemzetközi kiadók mellett 20 kisebb magyar kiadó zeneszámait is kínálja Magyarország egyetlen internetes zeneáruháza, ahol a bővítésnek köszönhetően már több, mint 115 000 zeneszám érhető el. A márciusi bővítés hatására Magyarország egyetlen internetes zeneboltjában a februári adatokhoz képest március második hetére megtöbbszöröződött a vásárlók száma.
A lassan egy éve útjára indított Zeneáruház látogatottsága az elmúlt hónapban ugrásszerűen nőtt meg a nagy nemzetközi kiadók kínálatának köszönhetően. Az áruházban teljes albumok és számok is vásárolhatók, amelyek mindegyikébe ingyenesen bele lehet hallgatni, valamint stílus, előadó, album vagy számcím alapján lehet válogatni. A Zeneáruház heti egyedi látogatóinak száma meghaladja a 35 000-et, a jelenleg beregisztrált több, mint 10 000 felhasználó heti zeneszám letöltése pedig eléri az ezres nagyságrendet, melyből 95%-ot a zeneszámok, 5%-ot pedig a teljes album letöltések tesznek ki. Ezek az arányok azt a felismerést támasztják alá, hogy napjaink felhasználói a saját válogatások összeállítását preferálják, akár többféle zenei ízlésvilágot is kombinálva, szemben a teljes albumok megvásárlásával. Ehhez a Zeneáruház tökéletes csatornát tud biztosítani, hiszen amellett, hogy lehetőséget nyújt önálló zeneszámok letöltésére, a boltban történő vásárlások korlátai is kikerülhetők, az otthon kényelméből tudnak válogatni, a számukra érdekes albumokba belehallgatni, majd vásárlást bonyolítani.

A Zeneráruház egyik legnépszerűbb szolgáltatása az albumelőzetes, ami azt jelenti, hogy bizonyos új albumokat még a hivatalos megjelenés előtt ingyenesen lehet meghallgatni, de nagy sikerrel működik a TOP10-es lista is, ami a vásárlások volumene alapján rangsorolja mind a hazai, mind pedig a külföldi előadókat.

Az értékesítési adatok tükrében a külföldi előadók népszerűbbek a hazaiaknál, az eladott zeneszámok és albumok 60%-a külföldi előadóké, míg a hazai zenészek a letöltések 40%-t tudhatják magukénak. Az oldal zenei palettája minden korosztály igényét és stílusbeli kívánságát igyekszik kielégíteni, így az alternatív irányzatoktól kezdve, az elektronikus, mulatós, pop, rock, jazz és világzenén keresztül a klasszikus műfajjal bezárólag válogathatnak a felhasználók.
A legfrissebb lista alapján a jelenlegi kedvencek a magyar előadók közül Ágnes Vanilla, míg a külföldieknél K.Maro birtokolja az első helyet.

A kiválasztott zenéket bankkártyás fizetéssel, T-Mobile mobil vásárlással, emelt díjas SMS-ben vagy az Axelero előfizetők a havi számlájuk terhére vásárolhatják meg.

Bankkártyás fizetés esetén egy teljes album ára bruttó 3500 Ft, egy önálló szám pedig 350 Ft-ba kerül. Ez alól kivételt képeznek egyes magyar tartalmak, melyeket 250 Ft/zeneszám, illetve 2500 Ft/album áron értékesítenek. Ez az árszínvonal bizonyos szempontból kedvezőbb is a hasonló nemzetközi szolgáltatások árszínvonalánál, hiszen Európában a legfrissebb slágerlistán szereplő dalok ára a két eurót (kb. 500 Ft) is elérheti.

A hazai internetezők online fizetéssel szembeni tartózkodásának egyik legfőbb oka a fizetés biztonságával kapcsolatos aggodalom. Ennek ellensúlyozására hozta létre már korábban az Axelero Internet az [origo] Kassza szolgáltatást, amely egy jól áttekinthető, egyszerű, és a felhasználók egyéni preferenciáihoz alkalmazkodóan több fizetési megoldást felkínáló biztonságos fizetési felület.

Az [origo>play] Zeneáruház a Microsoft Corporation Digital Rights Management rendszerével működik, így a számok Windows Media Audio (wma) formátumban tölthetők le, amely az MP3-nál jobb minőséget biztosít. A letöltött zenefájlok digitális tartalomvédelme megakadályozza, hogy a számok ellenőrizhetetlen módon terjedjenek az interneten. A megoldás szabályozza, hogy hány számítógépen (saját PC és egy laptop) hallgathatók a számok, és hányszor írhatóak ki audio CD-re. Az új tartalmak esetében a felhasználási jogok lényegében néhány fontos tekintetben kedvezőbbek az eddig nyújtott tartalmakénál. Az EMI tartalmai a korábbi 2 helyett 3, a Warner Music tartalmai 7 CD-re írást tesznek lehetővé.

Az Axelero tárgyalásokat folytat több nagy nemzetközi kiadó hazai képviselőivel is, így a Sony-BMG-vel és az Universal-lal, valamint a hazai Hungarotonnal is. E csatlakozási lehetőség eredményeként a Zeneáruház repertoárja több, mint 300 000 zeneszámra bővülhet, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon forgalomba hozott zenei kiadványok döntő többsége megtalálható lesz az [origo] portál online áruházában.

A portál üzemeltetői a kínálat folyamatos frissítése mellett további szolgáltatás-bővítéseket terveznek – zenei katalógus létrehozása előadókhoz kapcsolódóan, stílusonkénti toplisták bevezetése, irányzatonkénti zenei aloldalak létrehozása – melyek eredményeként a Zeneáruház szerves szerepet fog betölteni a digitális zenei élmény modellben.
Kulcsszavak: onlineszolg zene Origo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05