Linux48 - IBM Szoftver Programozói Bajnokság

2005. május 6-8. - nevezési határidő április 15., éjfél

forrás Prim Online, 2005. április 2. 09:15
Az egyetemi és főiskolai hallgatók immár harmadik alkalommal mérhetik össze szakmai ismereteiket az IBM nevével fémjelzett programozói bajnokságon. A korábbi években helyszínt felkínáló Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Főiskolai Kar (2003) és a Veszprémi Egyetem Nagykanizsai Képzési Helye (2004) után, ez alkalommal Budapestre esett a szervezők választása. A bajnokság befogadására az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara készítette elő termeit.
Nevezés és részletes felhívás, valamint kiegészítő műszaki dokumentáció és letöltések: http://ibm.avnet.hu/linux48 - a programozói bajnokság hivatalos oldalán.

A diákok háromfős csapatokban jelentkezhetnek, de a versenyző csapatok összeállítására és nevezésre a tanároknak is adatik lehetőség: a felhívás értelmében a szervezők elsősorban az oktatóktól várják a legjobb diákjaik közül kiválasztott programozókat. Ezekben a napokban, hasonlóképpen a versenyzők regisztrálásához, külső, támogató szakértők jelentkezései is lajstromba kerülnek. Ők azok, akik on-line „ügyeletet” vállalnak, és akikhez a bajnokság 48 órája alatt a versenyzők tanácsért, útmutatásért fordulhatnak, ráadásul ez az egyetlen segítség, amit a versenyzők a verseny ideje alatt kaphatnak – telefonálni, levelezni vagy bármi más úton, másvalaki révén a feladat megoldásához közelebb kerülni tiltott és technikailag korlátozott. A szabályoknak megfelelően valamennyi kérdést és az azokra adott szakértői válaszokat minden versenyző egyszerre láthatja. További segítség, hogy az előre meghatározott honlapok, például a teljes ibm.com tartomány böngészhető a bajnokság ideje alatt is, valamint hogy a versenyzők felhasználhatják a korábban elkészített saját szoftverkomponenseiket is.

A bajnokság célja az IBM szoftver-technológiáiban jártas szakemberek, oktatók és diákok közötti kapcsolatok erősítése és építése. Éppen ezért – noha a feladatok jellegéből fakadóan, alternatív eszközök felhasználásával is lehet megoldást szerkeszteni, a Linux erre egyébként is remek terepet kínál – az IBM igen kiforrott, professzionális és kiválóan dokumentált szoftvereinek használata támogatott. Nevezetesen: a kitűzött programozási feladatot Red Hat Linux operációs rendszeren; a modellezést IBM Rational termékkel; az adatbáziskezelést IBM DB2 UDB termékkel; a fejlesztést Java, Eclipse, vagy IBM Rational/WebSphere környezetben kell elvégezni IBM WebSphere Application Server futtatási környezetben; a dokumentációkat angol nyelven kell elkészíteni. Az elkészült munkák elbírásánál előnyben részesülnek az IBM Rational/WebSphere fejlesztési környezetet alkalmazó versenyzők.

A bajnokság szervezésében és támogatásában az IBM Magyarországi Kft. mellett nagy szerepet vállaltak a kék óriás magyarországi üzleti partnerei is. Kiemelt támogatóként az R&R Software Rt., az Avnet Technology Solutions Kft. és az AAM Technologies Kft. szerepvállalásának is köszönhető, hogy idén lényegesen megnőtt a bajnokság összdíjazása (több mint kétmillió forintra). A pénz- és tárgyjutalmak mellett említésre méltó még a szakmai kapcsolatok felelevenítése vagy kiépítése – a korábbi bajnokságokon felmutatott teljesítmény utóbb nem egy kiváló karrier indulópontja lett.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50