125W-os sztereó-erősítő egyetlen lapkán

Széll Zoltán, 2005. április 3. 09:19
A Texas Instruments Inc., egyetlen lapkára integrált, két nagy teljesítményű digitális teljesítmény erősítő fokozatot jelentett be, amelynek mintái már kaphatók. Ezek a teljesítmény fokozatok az iparban az első egylapkás megoldások két 125 wattos és két 100 wattos csatorna meghajtásához. A szórakoztató elektronikus eszközöket gyártó cégek elsősorban DVD lejátszót tartalmazó eszközökben (otthoni színház) és AV (audió/videó) vevőkben kívánják használni. A TI ’PurePath Digital’ technológián alapuló új lapkák a legkényesebb elvárásokat is képesek kielégíteni.
A TAS5152 erősítő-fokozat a gyártóknak lehetővé teszi a Hi-Fi berendezésekben a teljesítmény variálását, akár 1000+ W-os 7.1 csatornás rendszerekig. A TI TAS5142 lapka két-csatornás erősítő fokozatot tartalmaz 100W/csatorna teljesítményű erősítőkhöz. Az iparvezető hatásfokkal dolgozó digitális erősítők hatásfoka jobb, mint 90 százalék, jel/zaj hányadosa 110dB és teljes harmonikus torzítása (THD) maximális kivezérlésnél (névleges teljesítmény) kevesebb, mint 0,1% A TAS5152 lapka páratlan teljesítményt és kiváló hangminőséget kínál, ugyanakkor kiküszöböli a külső komponensek használatát, ezzel csökkenti a nyomtatott áramköri lapok méretét, növeli a rendszer rugalmasságát és mérsékli a gyártási költségeket.

A TAS5152 és TAS5142 kivezetés kompatibilis és megkapják az integrált MOSFET-ek minden előnyét, a növelt kapu meghajtó technológiát és az újszerű túl-áram (OC) érzékelést. Mivel a tervezők a két csatornát egyetlen lapkára, illetve tokba integrálták, könnyen beültethetők bármelyik hasonló technológiával készített alaplapba., egyszerűsítik a hűtést (kisebb hőelnyelőkre van szükség) és csökkentik az anyagköltséget.

A TAS5152 és TAS5142 új, intelligens kapu-meghajtó technológiával készült, amely csökkenti az érzékenységet az útválasztás módosításához, az EMI teljesítmény hatása nélkül. A teljesítmény fokozat támogatja a TI legfrissebb újítását a kétfokozatú túláram-érzékelőt, amely kezeli a megengedettnél nagyobb áramokat, kiküszöbölve ezzel a végfok „lelövését”. Ez a jellemző megengedi, hogy a teljesítmény-fokozat minimális torzítással hajtsa meg a külső hangszórókat.

Az OC érzékelő védi a teljesítmény fokozatot a magas áramszinttől, amely a hangszóró vezetékek megengedettnél nagyobb mértékű melegedéséhez vezethet. A TI kétfokozatú túláram-érzékelője növeli a hallgató biztonságát, kiküszöböli a nagy hangtorzításokat, illetve a hangfolyam megszakadását.

A TAS5152 és TAS5142 digitális erősítők a TI ’PurePath Digital’ technológián alapulnak, amely a szórakoztató elektronikai eszközöket gyártó vállalatok számára megengedi, hogy teljesen digitális (elejétől a végéig) termékeket készítsenek kis méretben, amelyek kiváló minőséggel, élethűen reprodukálják a hangokat Ennek a tulajdonságnak elsősorban a filmeknél, és a zenénél van nagy jelentőségük.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50