Viszlát MagyarOffice, helló EuroOffice!

Kovács Attila, 2005. április 7. 19:06
A MultiRáció Kft. mai budapesti sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy elkészült a MagyarOffice 2.0 Professzionális irodai programcsomag továbbfejlesztett változata, az EuroOffice 2005 Professzionális I. kiadása.
A Linuxon és MS-Windowson is futó, hét nyelvi (angol, német, francia, olasz, spanyol, lengyel és magyar) változatot tartalmazó EuroOffice 2005-t a MultiRáció úgy tervezte, hogy az az Európai Unió lakosságának 85%-át képes anyanyelvi szinten támogatni.

Banai Miklós ügyvezető arról is tájékoztatott, hogy az uniós tagság nyújtotta új lehetőségek következtében a MultiRáció szoftverfejlesztő bázisa jelentősen megerősödött: a GKM GVOP keretében nyújtott támogatásával két új projekt indult útjára. Az egyik: az ELTE-n létesült IKKK (Informatikai Kooperációs Kutató Központ) keretében adaptív szoftverkörnyezet jön létre, aminek következtében az EuroOffice adaptív felhasználói felületet és funkciókat kap az újabb verziókban. A másik: a Szegedi Tudományegyetem Informatika Karának Szoftverfejlesztés Tanszékével elindult az OpenOffice.org forráskódjának minőségbiztosítása, amely stabilabb, megbízhatóbb EuroOfficet eredményez az újabb verziókban, és a bázis forráskód jobb kézbentartásához (egyfajta kódgazda-szerephez) vezet. Továbbá: új nemzetközi szolgáltatás nyújtásának lehetőségét is magában hordja a nyílt forráskódra alapozódó szoftverfejlesztési technológiát alkalmazó társaságok körében (pl. IBM, Sun, Novell).

Az IBM támogatást nyújt a MultiRáció termékeinek piacra vitelében terméktámogató szolgáltatásai biztosításán keresztül. Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója üdvözölte az EuroOffice 2005 elkészültét, jó példaként említette a nyílt forráskódú szoftverfejlesztést életre hívók eredeti célkitűzését, ami a közkincsé tett alap forráskód hozzáadott értékekkel való bővítésében, a felhasználók igényeinek minél teljesebb kiszolgálásában nyilvánul meg.

Kozma László, az ELTE Informatika karának dékánja kiemelte az egyetemek és az ipari partnerek új együttműködését lehetővé tevő IKKK szervezeti formát, amelyben a MultiRáció-val is együttműködést alakíthattak ki.

Gyimóthy Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Informatika Kara Szoftverfejlesztés tanszékének tanszékvezetője részletezte, hogy az a MultiRációval közösen elindított szoftverminőség-biztosítás milyen eredményekre vezethet az OpenOffice.org alapkód és az EuroOffice további verzióiban.

A sajtótájékoztatón hangsúlyt kapott még, hogy a nagy múltú informatikai cégek által életre hívott nyílt forráskódra alapozódó szoftverfejlesztési technológia a humán tőke bevonásának új lehetőségét kínálja a nemzetgazdaság számára.

A programcsomag kiskereskedelmi forgalmazásának kezdetéről és áráról a gyártó nem adott információt.
Kulcsszavak: Multiráció

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05