Kínában nyit irodát a HTEC az ősszel

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 8. 10:08
Kínában nyit újabb irodát a magyar informatikai kis- és középvállalkozások piacra jutásának elősegítésére az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által finanszírozott Hungarian Technology Center (HTEC) - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter csütörtökön Budapesten.
A szervezet eddigi tapasztalatait megvitató konferencián a szaktárca vezetője közölte: az amerikai Virginia államban már működik a HTEC, amely tavaly májusban pályázaton nyolc informatikai cégnek nyújtott támogatást ahhoz, hogy innovatív termékeivel megjelenhessen az Egyesült Államok piacán.

"A kínai szilícium-völgyként emlegetett Shenzenben az ősszel megnyíló új központ 2006 elején hirdethet pályázatot hasonló céllal" - tette hozzá Kovács Kálmán.

Beszámolt arról, hogy a kínai iroda megnyitásával az IHM külföldi stratégiájának három pillérre teljessé válik, hiszen az amerikai, az ázsiai és az európai regionális terjeszkedés támogatása is megvalósul.

Sipka Júlia, a HTEC programiroda vezetője az MTI-nek elmondta: a 2003-ban alapított HTEC eddig 500 millió forint költségvetési forrást használt fel.

"Az iroda működése mintegy 100 millió forintot emésztett fel eddig, s 200 millió forint jutott a nem pályázati úton nyújtott támogatásra" - jelezte az irodavezető. Hozzáfűzte: az irodához bármely cég fordulhat, akiknek a HTEC amerikai piaci információkkal, üzleti, jogi és adminisztratív tanácsadással, kapcsolati tőkével is szolgál.

Sipka Júlia kitért arra, hogy az amerikai iroda még az idén ősszel újabb pályázatot hirdet, ám a tavalyitól eltérő céllal, várhatóan szakkiállításokon való megjelenés támogatására. Utalt arra, hogy kormányzati ígéret már született a pályázat finanszírozására, ám annak keretösszege még nem ismert.

G. H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a konferencián tartott előadásában buzdította az informatikai kis- és középvállalkozásokat arra, hogy innovatív ötleteikkel próbálkozzanak a tengerentúli piacon.

Szavai szerint az amerikai cégek nyitottak az olyan kreatív kezdeményezésekre, ami a magyarországi vállalkozásokra általában
jellemző.

A konferencián elhangozott tapasztalatok azt mutatják, hogy a tavalyi pályázat nyolc nyertes cége közül az AITIA Informatikai Rt. jutott a legtovább, hiszen az idén januárban már meg is alapították leányvállalatukat.

A Freesoft Kft.-nek a HTEC jelenleg a vállalatalapítás előkészítésében segédkezik, s leányvállalat létrehozását tervezi az EGROUP Kft. is. Nem minden cég gondolkozik ugyanakkor cégalapításban, hiszen például a Rubik Interaktív Kft. csak termékkel vagy szolgáltatással kíván megjelenni Amerikában.
Kulcsszavak: HTEC IHM Kína

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50