Tovább esnek a lapkaárak

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 19. 09:35
A személyi számítógépekben használatos DRAM memórialapkák ára tovább esett az elmúlt hetekben, és elemzők szerint további olcsóbbodásra van kilátás, mert a termelés nő, miközben a személyi számítógépek kereslete az évnek ebben a szakaszában általában viszonylag csekély.
- Az árak gyengék, mert a DRAM-gyártó kapacitások tovább nőttek az első negyedévben, 2001 óta nem látott méretre. Együtt a szezonális okból szerény kereslettel, ez nagy túltermelést jelent - mondta a Daewoo Securities értékforgalmazó szakelemzője, Csang Von Csung a Dow Jones hírügynökségnek hétfőn Szöulban. A legtöbb elemző szerint az árak körülbelül 2 dollárra eshetnek, mielőtt talán emelkedni kezdenek, esetleg már május elején. A piacvezetők, élen a dél-koreai Samsung Electronicsszal, összekaparhatnak némi profitot, de a kisebb gyártók, például a japán Elpida, veszteségbe fordulhatnak 2 dolláros árnál, vélik az elemzők.

A Samsung Electronics pénteken 1,498 billió vonos (1,47 milliárd dollár) adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 52 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbinál, messze elmaradva az elemzők várta 2,03 billió vontól is. A tavalyi első negyedben 3,14 billió vonos rekord adózott eredményt ért el a cég. Az eredmény rosszabbodását a lapos képernyők és a memórialapkák áresésével, a mobiltelefon-részleg jövedelmezőségének csökkenésével és a hitelkártyarészleg veszteségével magyarázták. A forgalom 13,8 billió vonra csökkent 14,4 billióhoz képest.

Az Elpida Memory Inc., az ötödik számú japán DRAM-memóriaáramkör-gyártó egy héttel korábban az iparágból elsőként közölte adatait az elmúlt pénzügyi évről: már ezek is vészjóslók voltak az ágazat számára. Az Elpida, előzetes becslésként, 8,1 milliárd jenes adózott eredményt jelentett a márciussal zárult üzleti évről. Januárban még 12-16 milliárd jent jeleztek előre a vállalatnál, de már az is jóval szerényebb volt a tavaly jósolt, közel 27 milliárd jennél. Az előzetes becslés szerint az üzemi eredménye 15 milliárd jen lett a januárban valószínűsített 17,8-21,8 milliárd jen helyett. A forgalom 207 milliárd jen, több mint a kétszerese az egy évvel korábbinak, de az is elmaradt a januárban elképzelt 211-214 milliárd jentől. A várttól elmaradó bevételt és eredményeket a lapkaárak esésével magyarázták. Az Elpida mindenesetre még javított az előző pénzügyi évhez képest, amikor az adó utáni rubrikában 26,9 milliárd jenes veszteség, az üzemi mérlegben 26,4 milliárd jenes hiány volt, 100,4 milliárd jenes forgalom után.

Az elemzők úgy gondolják, még ha technikai kiigazítás várható is fölfelé 2 dollárnál, az árak mindenképpen gyengék maradnak egész nyáron. Egyelőre csekély az érdeklődés a következő generációs DDR2 lapkák iránt is. A Samsung Electronics a maga részéről 15 százalékos további árcsökkenést jósolt pénteken a második negyedévre. Fellendülést csak az év vége felé várnak a világ legnagyobb DRAM-gyártójánál, a Samsung Electronicsnál.

A Daewoo Securities jelenleg a DRAM-lapkákból származó bevételek 2 százalékos csökkenésére számít a világ gyártóinál az idén. A korábbi előrejelzése 9 százalékos bevétel-növekedésre szólt. Hozzátették, hogy ha a második negyedévben az árak valóban 2 dollárra vagy az alá csökkennek, akkor tovább kell majd rontani az előrejelzést.

Az irányadó, legszélesebb körben használt DRAM-256 megabites, 400 megahertzen működő lapkák több mint 40 százalékkal olcsóbbodtak az év eleje óta, és márciusban gyorsult az áresés. Hétfőn 2,39 dollár volt az azonnali áruk a DRAMeXchange elektronikus tőzsdén, a pénteki záró 2,40 dollár helyett.

A világon gyártott DRAM-lapkák négyötöde szerződéses úton kerül a számítógépgyártókhoz, 20 százalékuk van általában szabadpiaci, tőzsdei forgalomban, de ezek ára befolyásolja a szerződéses árakat is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05