II. Simonyi Konferencia: Getronics-BME együttműködési megállapodás

forrás Prim Online, 2005. április 25. 08:48
A Műegyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának Simonyi Károly Szakkollégiuma szervezésében megrendezett a II. Simonyi Konferencián az érdeklődők bepillantást nyerhettek a villamosmérnöki és informatikai szakma legújabb vívmányaiba.
A konferencia megnyitó részében Arató Péter, a konferencia fővédnöke, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja köszöntötte a konferencia hallgatóit. Üdvözölte a szakkollégiumi mozgalmat, és elismerően szólt a Simonyi Károly Szakkollégium Műegyetemen betöltött szerepéről. Ezt követően Dobay Róbert, a konferencia főtámogatójának, a Getronics EMEA Távközlési Szolgáltató Rt.-nek a vezérigazgatója emelte ki a felsőoktatás és az informatikai ipar jó kapcsolatának fontosságát. E gondolat jegyében a cég hosszú távú szakmai együttműködési megállapodást írt alá a Simonyi Károly Szakkollégiummal.

A konferencia első előadójaként Kósa Ádám (Simonyi Károly Szakkollégium) az internetes telefónia, a Voice Over IP technológia alapjairól, annak kiemelt jövőbeli szerepéről beszélt. Kiemelte, mint annyi más esetben, ez a technológia is különböző követelményeket támaszt az egyéni és a vállalati felhasználókkal szemben, de ezzel együtt különböző előnyökre tehet szert mindkét réteg.

Papp Jenő (Getronics) előadásán a konvergens vállalati hálózatok technikai hátteréről, és e technológiára való áttérés lépéseiről volt szó. A prezentáció végén kiderült, egy konvergens vállalati hálózat kiépítésével annyi előnyre tehetünk szert, hogy egy ilyen beruházás nemcsak megfontolandó, hanem követendő példát jelenthet minden vállalat számára.

Németh Zoltán (BME-HIT)
a legújabb szélessávú vezeték nélküli technológia, a WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) részleteibe avatta be a hallgatókat az új szabványt egy több mint 230 tagból álló, neves gyártókat és szolgáltatókat tartalmazó csoport, az ún. WiMAX Forum dolgozta ki. Hangsúlyozta: egyelőre kevés ilyen eszköz létezik a piacon, de sokan a 3G rendszerek konkurenciáját látják a WiMAX szabványt alkalmazó berendezésekben.
Kiemelte: komplex logikai rendszerek tervezésére igen széleskörű technológia háttér áll rendelkezésre.

Lazányi János (Simonyi Szakkollégium)
a tervezési folyamat részleteit ismertette, majd konkrét megvalósításokat mutatott be egy Microblaze processzor és egy Power PC architektúra segítségével.

A konferencia utolsó előadójaként Szántó Tamás (Simonyi Károly Szakkollégium) a XXI. századi televíziózásról beszélt. Rávilágított a professzionális broadcast technológia napjainkban zajló gyökeres átalakulásának folyamatára, amelynek során a hagyományos eszközök szerepét teljes mértékben átveszik az információs technológián alapuló komplex rendszerek.

A konferencia zárásaként megrendezett tombolahúzáson a szerencsések értékes nyereményekkel távozhattak. Az ajándékokat a Getronics Rt. és a Bosch Kft. ajánlotta fel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50