Nyílt, dokumentált digitális fényképformátumért küzd az OpenRAW Munkacsoport

Milkovits Gábor, 2005. április 26. 21:15
Az OpenRAW Munkacsoport független érdekérvényesítő szervezet beindította saját weboldalát, így ezentúl az internet széles nyilvánossága előtt folytatja küzdelmét a nyílt és dokumentált RAW fotóformátum(ok) megvalósításáért.
A RAW az a formátum, amelyben az egyes digitális fényképezőgépek a felvétellel kapcsolatos összes információt tárolják, így egyfajta digitális negatívként is felfogható. A profi fotósok és sok lelkes amatőr is leginkább a RAW képekkel szeretnek dolgozni: egyrészt ugyanis az ilyen képfájlokat lehet a legrugalmasabban szerkeszteni, másrészt pedig így érhető el a lehető legjobb képminőség. A probléma az, hogy a különböző, akár ugyanazon gyártótól származó készülékek más-más RAW formátummal, illetve ezeket feldolgozó szoftverekkel rendelkeznek (jelenleg a szervezet adatai szerint legalább 100-féle eltérő RAW formátumot használnak), ráadásul a cégek nem osztják meg külső fejlesztőkkel ezek kódjait. Ebből aztán további gondok származnak, a kódok híján például lehetetlen az egyes felhasználói igényeknek külön-külön megfelelő, harmadik fél által készített képfeldolgozó szoftverek kifejlesztése. Könnyen belátható ugyanis, hogy más-más igényei vannak egy adott RAW formátumot kezelni tudó programmal szemben mondjuk egy sajtófotósnak, vagy egy fotóművésznek. Szintén komoly problémát jelent, hogy az újabb fényképezőgép-típusok szoftverei többnyire nem támogatják a korábbi RAW formátumokat, így előfordulhat, hogy egyes felhasználók memóriakártyán tárolt RAW képfájljai idővel előhívhatatlanokká válnak. Ezen is segítene az, ha független szoftverfejlesztők visszamenőleges kompatibilitást is biztosító alkalmazásokat szerkeszthetnének az egyes RAW formátumokhoz.

Az OpenRAW Munkacsoport azt szeretné elérni, hogy a gyártók nyilvánosan dokumentálják és tegyék közzé a RAW képformátumaikkal kapcsolatos adatokat, ezáltal egy csapásra megoldást kínálva fent elsorolt problémákra. A szervezet szerint egy egységes RAW szabvány bevezetése szintén megfelelne céljaiknak, ez azonban jóval nehezebbnek ígérkezik, mint a fent vázolt, gyakorlatilag kizárólag a gyártók szándékán múló megoldás. Az Adobe-Macromedia egyébként már kidolgozott egy RAW formátumot DNG néven, amelyet ipari szabvánnyá szeretne tenni, ezzel kapcsolatban azonban több szereplőnek is fenntartásai vannak. A munkacsoport angol nyelvű új weboldala a http://www.openraw.org/ internetes címen érhető el.
Kulcsszavak: fotó szabvány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50