Synergon - Oracle együttműködés az egészségügyben

forrás Prim Online, 2005. május 2. 14:19
A Synergon Informatika Rt. és az Oracle Hungary Kft. együttműködési megállapodást írt alá, melynek keretében közös ajánlatot nyújtanak be egészségügyi intézmények közötti informatikai fejlesztésre, implementációra.
A közeljövőben induló informatikai programok meghatározó lépést tehetnek a hazai egészségügy modernizációja érdekében. A betegadatok biztonságos elérhetősége, az intézmények, az orvosok, illetve a beteg és az orvosai közötti kommunikáció mind a hatékonyabb és jobb egészségügyi rendszer kialakítását segítik elő.

Más, fejlett országok egészségügyi modernizációs példái is azt mutatják, hogy csakis az informatika értelmes és megfelelően irányzott csatasorba állítása lehet a megoldás az egészségügyi rendszer megújításra, a folyamatos minőségi működés biztosítására.

Már létezik olyan információ technológiai rendszer, amely lehetővé teszi a betegadatok biztonságos tárolását és kezelését úgy, hogy egyszerre érvényesül a gyógyítás hatékonyságának növelése, az orvosok bizalmának és munkafeltételeinek javítása és a betegjogok garanciális érvényesülése.

Nemzetközi példákon keresztül látszik, hogy az egészségügyi szolgáltatókat összekötő intézményközi rendszerek elsődleges haszna a különböző helyen és időben keletkezett adatok közös elérhetőségében rejlik.

Anglia (National Spine), Svédország (Stockholm megye Önkormányzata), Franciaország (Le Havre 8 kórház), Spanyolország (Son Llatzer regionális klinikai adatbázis), Németország (elektronikus betegkártyaprogram) és még sorolhatnánk azokat az Uniós projekteket, ahol mind a társadalom, mind a vezetés felismerte, hogy a fenti célok megvalósítása jobban szervezetté teheti az ellátást, jelentős megtakarításokat eszközölhet, miközben javítja az ellátás minőségét.

2003. során itthon is, a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként, kezdeményezés indult az infokommunikációs technológia vívmányainak hasznosítására az egészségügyben. E program mára a Humán Erőforrás Operatív Program (HEFOP) 4.4. Európai Regionális fejlesztési Alap (ERFA) finanszírozású regionális intézményközi pályázatban ért be és került kiírásra.

A HEFOP 4. 4. program célja, hogy Magyarország három elmaradottabb régiójában olyan informatikai rendszert alakítson ki, amely képes a különböző egészségügyi intézmények közötti szabványos és biztonságos kommunikációra, a betegadatok elemzésére, ez által az ellátás minőségének és hatékonyságának növelésére. A program célja Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Dunántúl régió lakosainak egészségügyi ellátásnak minőségi javítása, ezáltal a munkába-állás esélyeinek támogatása.

Annak érdekében, hogy tapasztalt, ütőképes és minőségi munkacsapat tudjon ezen a pályázaton elindulni, és remélhetőleg ezt az igen nagy szakmai kihívást teljesíteni, a Synergon Informatika Rt. és az Oracle Hungary Kft. 2005. áprilisában nyitott partnerségre lépett.

Az Oracle nemzetközi és hazai egészségügyi fejlesztési munkacsapatát, nemzetközi hasonló, intézményközi országos, regionális, megyei szintű rendszerek kiépítésével, megvalósításával szerzett tapasztalatát és az adott feladat teljesítésére alkalmas kész software portfolióját biztosítja a projekt számára.

A Synergon Rt. feladata a program menedzselése, a hazai egészségügyi informatikai életben szerzett tudás és tapasztalat továbbvitele. A Synergon a feladat által igényelt - az infrastruktúra tervezéstől, az alkalmazás fejlesztésen át az üzemeltetésig terjedő - gazdag tapasztalatával és rendszerintegrációs képességével erősíti a két fél együttműködését.
A konzorcium 5 alapelve a következőkben foglalható össze: egyszerűsítés, szabványosítás, innováció, automatizálás és globalizált alkalmazások – helyi megoldások.

A partnerek nyitottak az Oracle egészségügyi informatikai megoldására épülő együttműködésük kiterjesztésére a jobb, minőségi betegellátás iránt elkötelezett szakértői csoportokkal.

A konzorcium tagjainak hitvallása, hogy a tervezett informatikai beruházás legfontosabb célja, hogy magas szinten és hatékonyan járuljon hozzá az érintett régiókban élők egészségi állapotának javításához.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50