A W3C konzorcium a a mobilnetezésről a 2005-ös konferencián

Zsadányi Pál, 2005. május 14. 11:44
A Japánban (Chiba) tartott WWW2005-ös W3C konferencián két munkacsoport felállításáról határoztak, amelyeket a mobil netezés megkönnyítését lehetővé tevő technológiai megoldások kidolgozására hoznak létre. A cél, hogy a mobilnetezés épp olyan egyszerűvé váljon, mint a mobil telefonálás (Mobile Web Initiative – MWI).
Mobile Web Best Practices Working Group

Ez a 18 havi időtávra tervezett munkacsoport egyrészt a webes dokumentumok szerkesztési irányelveit fogja meghatározni, másrészt tippeket keres a jó és rossz befolyásoló tényezők összegyűjtésére. Ezek közreadása segítheti a tartalomszolgáltatókat, hogy a webre mobil eszközökkel jobban kezelhető oldalakat készíthessenek.

Device Description Working Group


Ez a munkacsoport a mobil eszközök (telefonok, PDA-k) funkcionális lehetőségeit tárja föl, valamint az adatbázis interfészek fajtáit gyűjti össze.

Előző szakszeminárium eredménye


A W3C konzorcium tavaly novemberben Barcelonában rendezett a témáról egy gyakorlati szemináriumot, a fenti munkacsoportok létrehozása tulajdonképpen ennek az eszmecserének az eredménye. A konferencián olyan cégek szerepeltek, mint a Vodafon, a Nokia vagy a HP, és 40 előadás fémjelezte a téma fontosságát.

A mobil-elérés ne másodhegedűs legyen!

Tim Berners-Lee, a Web atyja és a W3C igazgatója, rámutatott, hogy a mobil készülékek korlátai miatt a mobil netezés eddig csak másodhegedűs szerepet játszhatott. Az MWI iniciatíva célja az, hogy a mobil elérést elsődleges elérési formává léptesse elő.

Kulcsszavak: mobilszolg W3C

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50