Samsung flashmemória notesz- és táblagépekbe

Milkovits Gábor, 2005. május 24. 22:01
A Samsung egy olyan mozgó alkatrész nélküli, flash-alapú adattároló eszközt fejlesztett ki, amely helyettesítheti a kisméretű laptopokban és tábla PC-kben a jelenleg használatos merevlemezes meghajtókat.
Az 1,8"-es, NAND flash technológiájú szerkezetek maximális kapacitása e pillanatban 16 GB. Az eszközök augusztustól lesznek kaphatók, egyelőre ismeretlen áron. A Samsung szerint a 8 gigabites flashmemória chipeket tartalmazó adattároló eszközök súlya kevesebb mint a fele, energiafogyasztása alig 5%-a a hasonló méretű merevlemezes meghajtókénak, a mozgó alkatrészek hiánya pedig nagyobb biztonságot és gyakorlatilag zajtalan működést biztosít. Írási sebességük a gyártó szerint 57, az olvasási pedig 32 MB/s. A flash szerkezetek a merevlemezes meghajtókéhoz hasonló interfésszel lettek ellátva, ami megkönnyíti beépítésüket a kisméretű hordozható PC-kbe.

A valódi kihívás a megfelelő tárolókapacitás elérése annak érdekében, hogy ezek az eszközök nagyságrendben megközelíthessék a hasonló méretű merevlemezes meghajtók által mostanra biztosított akár 60 gigabájtot. A területen piacvezető Samsung ezért azt tűzte ki célul, hogy évente megduplázza flashmemória alkalmazásainak kapacitását, másrészt pedig eddig kiaknázatlan piacok, így például a mostanáig merevlemezes meghajtókat alkalmazó kisméretű laptopok és táblagépek irányába nyit ezekkel a termékeivel.
Kulcsszavak: memória Samsung

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09