A HP hamarosan befejezi az átállást az Itanium platformra

Milkovits Gábor, 2005. május 25. 23:06
A Hewlett-Packard a jövő héten új NonStop szervereket tervez bemutatni, és a lépéssel egyúttal teljessé teszi felső kategóriás szervertermékeinek átállítását az Intel Itanium processzorplatformra.
A HP NonStop szerverei különleges, nagy teljesítményt igénylő feladatokhoz lettek kifejlesztve, ilyenek működtetik például a Nasdaq tőzsde elektronikus infrastruktúráját. A gépekbe jelenleg a Silicon Graphics MIPS processzorai vannak beépítve, amivel egy kicsit kilógnak a többi HP szerver sorából. Szakértők szerint az Itaniumra történő átállás megnövelheti teljesítményüket, ezzel együtt pedig jelentősen csökkentheti majd a termékek árát. Az új NonStop modellek megbízható források szerint valamikor júniustól lesznek széles körben elérhetők, és az Itanium lapkák "Madison" kódnevű verzióját fogják használni. Az új termékcsalád felveszi majd a HP többi Itanium-alapú szervereinél használatos "Integrity" elnevezést is, így "Integrity NonStop NS" sorozat lesz a hivatalos elnevezésük. A többi Integrity szerverhez hasonlóan az új NonStop gépekben is a "zx1-es" chipek fogják biztosítani a processzorok egymás közti, illetve az alrendszerekkel történő összeköttetését. Egy a HP által rendezett televíziós előadás szerint a cég jelentős teljesítménynövekedést vár az Itanium processzorok alkalmazásától. A számítógép- és nyomtató-gyártó vállalat részéről egyelőre nem erősítették meg a Cnet hírforrásától származó, a forgalmazásra vonatkozó információt.

A HP hosszú távú célja az, hogy csak kétféle processzort alkalmazzon szervereinél: a felső kategóriában az Itaniumot, a kisebb teljesítményű rendszereknél pedig valamelyik x86-os lapkát, például az Intel Xeont vagy az AMD Opteront. A terv megvalósítása jelentősen csökkentheti a működési költségeket, ezáltal pedig megnövelheti a cég nyereségességét.
Kulcsszavak: szerver Intel HP

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50